Gazetecilere özgürlük kampanyası şart

Radikal gazetesinde köşe yazıları yayınlanan Ahmet İnsel bugün Türkiye'nin ihtiyacının gazetecilere özgürlük kampanyası olduğunu ileri sürdü.

Radikal'in yeni yazarlarından Ahmet İnsel, bugün köşesinde Adalet açılımı ihtiyacını dile getirdi ve basın özgürlüğü konusunda derhal bir şeyler yapılması gerektiğinin altını çizdi.

"Geçtiğimiz günlerde, Diyarbakır'da Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat gazetesi eski sorumlu yazıişleri müdürü Vedat Kurşun, tutuklu yargılandığı Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'terör örgütü propagandası' yapmak suçundan 103 defa 1 yıl 6 ay, 'terör örgütü üyeliği' suçundan da 12 yıl hapse mahkûm edildi. Toplamı 178 yıl. Aynı suçun 106 defa işlendiğine hükmeden mahkeme bizim bilemediğimiz bir hukuk anlayışına dayanıyor." diyen Ahmet İnsel, "2010 Türkiyesi, 'Gazetecilere Özgürlük' kampanyası düzenleme ihtiyacının olduğu bir ülke." dedi. 

CEZAEVLERİNDE 46 GAZETECİ VAR

Böyle bir kampanya başlatan Gazeteciler Sendikası, 2005'te Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliklerin basın ve ifade özgürlüğünü tehdit eden yanlarını eleştirenlere, hükümetin 'uygulamaya bakalım, yargının vereceği içtihatları görelim' yanıtını verdiğini hatırlatıyor.

Aradan 5 yıl geçti. Bugün Türkiye'de cezaevlerinde 46 gazeteci ve basın çalışanı var.

Çoğu hüküm giymeden tutuklu olan bu gazetecilerden başka, ortalama 6 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye olup, hapis cezası istemiyle davaları devam eden 15 gazeteci daha var. Bir de, tutuklanmayan ama haklarında ceza ve tazminat davaları devam eden 700 civarında gazeteci.

YARGILAMA CEZALANDIRMANIN BİR PARÇASI

Nihayetinde temyizde beraat etseniz de, tutuklamanın, yargılamanın cezanın bir parçası haline geldiği bir adalet sistemi çalışıyor. Özellikle özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde yargının, yerine göre, devletin veya hükümetin yanında taraf olduğunu, kendini adaleti yerine getirmekle görevli olmaktan ziyade, devleti korumak ve kollamakla görevli gördüğünün örneklerini sıklıkla görüyoruz.

Ahmet İnsel "Demokratikleşme yönünde anayasa ve yasalarda köklü değişiklik ihtiyacı giderek daha acil biçimde bastırıyor. Ama bunlardan öteye, Türkiye'de yargının zihniyet dünyasında 'adalet açılımına' ihtiyaç var." diyor ve ekliyor: "Galiba en zor olanı bunu yapmak."

Ahmet İnsel'în yazısının tamamını okuyabilirsiniz.

İndirim Sezonlarında Akıllı Alışveriş: En İyi Fırsatları Yakalamanın Yolları