Gazeteciler işten değil sektörden atıldılar

Son günlerde işten çıkartılan gazetecilerin aslında işten değil iş alanından atıldığını ileri süren Haluk Şahin'e göre bu gazeteciler kağıt mürekkep gazetelerde çalışamayacak...

"İletişim medyalarının geleceğiyle ilgili kestirimler yapan bilimsel kuruluşların hepsi yazılı basının hastalığının “terminal” yani “götürücü" olduğu üzerinde birleşiyorlar." konuyu Farklı Haber 8 internet sitesindeki köşesine taşıyan Haluk Şahin, "yazılı basının ne kadar zamanı kaldığı" üzerinde durdu.

Yazıısnda bu konuda 'un hazırladığı bir de haritaya yer veren Şahin, Türkiye'nin yazılı basının son nefesini vermeye çok yakın ülkeler arasında olduğunu yazdı ve "ülkemizde son gazetenin 2036 yılında yayınlanacağı tahmin ediliyor." dedi.



İletişim teknolojilerinin kullanımının daha köklü ve yaygın olduğu ülkelerde gazetelerin bunalımının bizdekinden daha ağır olduğu için -- daha fazla gazete kapandığı ya da kapanmanın eşiğine geldiği için-- Türkiye’nin bir istisna olabileceğini umanlar da oldu. Sanırım hala var. Elbette bu, bir yanılsamadır.

“Amansız hastalık” Türkiye’de de kaçınılmaz sona doğru ilerleyecektir.

SON İŞTEN ATILMALAR

Geçen hafta içinde 200’ü aşkın yazılı basın çalışanının işlerine son verilmesi, artık alıştığımız periyodik çıkartmalardan farklı görünüyor. Bu “gazeteci”lerin bir daha kağıt-mürekkep gazetelerde çalışma olasılıkları oldukça düşük. Onların, işten değil, iş alanından atıldıklarını söylemek yanlış olmaz.

İletişim Bilimci Haluk Şahin'in analizinin tamamını okumak için tıklayınız