Gazeteciler cümbür cemaat Başbuğ'u tartıştı!

Teke Tek dün akşam İlker Başbuğ'un gündeme bomba gibi düşen açıklamalarını tartıştı.

Fatih Altaylı ve Murat Bardakçı'nın Gazete Habertürk'te yayınlanan Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ röportajının yankıları sürerken, TEKE TEK'e katılan dört yazar röportajın kodlarını tartıştı.

Başbuğ ile ilgili 'The Economist' dergisinde bir yazısı yayımlanan Amberin Zaman, Başbuğ'un entelektüelliğinin altını çizerek, "İmaj sorununun farkına" dedi.

TEKE TEK'te, Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı ve Yayın Danışmanı Murat Bardakçı'nın Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile yaptığı röportaj masaya yatırıldı. The Economist Dergisi'nde İlker Başbuğ için, "Son derece modern bir general" ifadesini kullanan Amberin Zaman, programda Başbuğ ile ilgili kendisini en çok, vakit bulduğunda 7 saat bile kitap okuyan bir entelektüel olmasının etkilediğini belirterek, "Aliza Marcus'un PKK'yı ilgilendiren, PKK'ya karşı savaş veren bir general için hazmı zor bir kitabı kitaplığında blunduruyor ve okumuş olmasından etkilendim" dedi.

[photos]

TARAF YAZARI BAŞBUĞ'UN ÇOCUKLUĞUNA İNDİ!

Başbuğ'u babasını küçük yaşta kaybetmiş ve annesini çok seven bir adam olarak tanımlayarak "Annesini seven bir adam kötü bir adam olamaz ve kötü bir eş de olamaz, ana oğul ilişkisi insanın bütün hayatına sirayet eder" yorumunda bulunan Amberin Zaman, Altaylı'nın "İlker Başbuğ'un başında olduğu bir ordu darbe yapmaz mı size göre?" şeklindeki sorusuna, "İçinde darbe yapmak isteyenler mutlaka çıkar ama onun desteğini alacaklarını hiç hissetmiyorum. Daha önce de almamışlar anlaşılan darbe günlüklerine göre" yanıtını verdi. Zaman, Başbuğ'un röportaj vermesinin olumlu olduğunu belirtirken, "İmaj sorununun olduğunu farkındalar" diye konuştu.

Star Gazetesi Yazarı Mehmet Metiner de "Ben de Amberin Zaman gibi düşünüyorum, Genelkurmay Başkanı'nın hukuka ve demokrasiye son derece bağlı olduğunu düşünüyorum. Hilmi Özkök'ten sonra Türkiye demokrasisinin önemli sigortalarından biri" şeklinde konuştu. Metiner, Türk ordusunun hala Prusya modeli olduğunu öne sürerek, "Katı, hiyerarşik bir yapı hakim" dedi. Metiner, Dilini olumsuz bulduğum noktalar oldu ancak 'sabrımız taşarsa' ile başlayan cümlelerinde 'darbe yaparız' imasının bulunmadığını biliyorum. Röportajda da darbelere ne kadar karşı olduğu çok belli" diye konuştu.

'YETER YAHU'DAN SONRA YAŞANANLAR RESTLEŞMEDİR

Milliyet Gazetesi Yazarı Mehmet Tezkan, "Genelkurmay Başkanı 'Böyle rezillik olur mu? Yeter yahu' dedikten sonra mürekkebi kurumadan ifade olaylarının yaşanması restleşmedir" şeklinde konuştu. Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Hikmet Çetinkaya da dün iki komutanın ifadesinin alınması ile ilgili Tezkan'a katılırken, Star Gazetesi Yazarı Mehmet Metiner, "Yeter yahu dedikten sonra bir ordu komutanının da ifadesine başvurulması bağımsız yargının ne kadar güçlü olduğunu göstermez mi? Genelkurmay Başkanı'nın Habertürk'e söylediği 'Biz her şeyimizi hukuk sınırları içinde yaparız' sözü Genelkurmay'a levha olarak asılmalı" şeklinde konuştu.

AÇIKLARIZ DEMEMELİ, AÇIKLAMALI

Cumhuriyet Yazarı Hikmet Çetinkaya, Başbuğ'un Altaylı ve Bardakçı'ya verdiği röportajda, "Sabrımız taşarsa elimizdeki belgeleri açıklarız" sözleriyle ilgili, "Elindeki bilgi ve belgeleri 'açıklarız' demeyecek açıklayacak. Bakın Türk toplumu bugün Erzincan-Erzurum hattında olup bitenleri bilmiyor, İzmir'deki iki amiralin niçin şüpheli sıfatıyla ifade verdiğini bilmiyor, hem Genelkurmay Başkanı hem de Başbakan'ın bildikleri şeyleri kamuoyuyla paylaşmaları gerekir" dedi. Çetinkaya, "Darbe planı yapanların dışarıda olduğu biliniyor ama bizim Mustafa Balbay içeride, öbür taraftan darbe günlüğü yapan bir oramiral var o dışarıda, dava içinde bilim insanları var, rektörler var" dedi. Çetinkaya, "Ordumuz sütten çıkmış ak kaşık değil, ancak elli yılın faturasını bugünkü Genelkurmay Başkanımız ödüyor. Burada toplum olarak insani duygularımızı yitirmişiz, gazeteci olarak da..." diye konuştu.