Gazeteci Pekmezci'den ezber bozan kitap
Tanyeri Yayınları'ndan piyasaya çıkan "Kanlı Kumpas-Türkiye'nin CIA'sal Darbeler tarihi" adlı kitap ezberleri bozdu.
Kitapta eski Başbakan Bülent Ecevit'in CIA'nın yan kuruluşu Amerikan Haberler Merkezi'nden burs alarak bir süre ABD'de kaldığı yazıldı. Yine kitapta Ergenekon davasından önce gözaltına alınan gazeteci yazar İlhan Selçuk'un da Amerikan Haberler Merkezi'nden burs alarak ABD'ye gittiği ve izlenimlerini de "Güzel Amerikalı" adlı kitapta topladığı bilgisine yer verildi.
Amerikan Haberler Merkezi'nde çalışan diğer isimler de ilginç. Rahşan Ecevit, Murat Karayalçın , 68'in gençlik liderlerinden Kor Koçalak, Deniz Gezmiş ve THKO militanlarını Emek'teki İş Bankası Şubesi'ni soyduktan sonra evinde saklayan Sevim Onursal ile ünlü halkla İlişkiler uzmanı Betül Mardin'in de Amerikan Haberler Merkezi'nde çalıştığı anlatıldı.
İşte kitaptan Türk siyasetinde önemli isimlere işveren olan Amerikan Haberler merkezi ve burada çalışan ünlülerin öyküsü:
PSİKOLOJİK HARP TEKNİKLERİ
"1950'de Türkiye NATO'ya giriyor ve Soğuk Savaş'ın ön cephesi ilan ediliyordu. Cephe ülkesinde haliyle gayrı-nizami harp, ya da kontr-gerilla ya ihtiyaç duyuluyor, hem askeri hem de sivil unsurlar olası bir SSCB işgaline karşı, Psikolojik Harp tekniklerinin en kirlileri kullanılarak Türkiye yavaş yavaş etki altına alınıyordu.
NATO'nun kirli ordusunun Seferberlik Tetkik Kurul'u adı altında ülkeyi işgale başlamasından önce haliyle psikolojik propagandaya ihtiyaç duyuluyordu.
Hem Türk halkının hem de iktidar sahiplerinin korkularını, şüphelerini artıracak haberler pompalanmaya başlıyor, hem de ekonomik yardım adı altında Türkiye'ye girecek paradan pay almak isteyenlerin iştahlarını açmak gerekiyordu.
Yine bir parantez açıp, dönemin en etkili iletişim ve propaganda araçlarından nasıl yararlanıldığına da bir göz atalım
AŞAĞILAYICI KONUŞMALAR
İşte sonraki yıllarda ünlü olacak o isimlerden birisi de Betül Mardin'di.
Betül Mardin yıllar sonra USIS'te yaşadıklarını ve karşılaştığı davranışları hala aynı öfkeyle anlatıyordu:
"ABD Konsolosluğundaki Amerikan Haberler Merkezi'nden üç misli ücretle iş teklifi gelince düşünmeyip kabul ettim.
Bana dediler ki: 'Sen, basınla ilişkiler yapacaksın'. Ama kimse ne olduğunu bilmiyor. Yurt dışından gelen haberlerden seçme yapıp Türk basınına dağıtıyorum. Haber Merkezinin (USIS) başındaki Amerikalı biz Türklere 'natives' derdi; ülkesindeki Kızılderililere hitap eder gibi! Bu tabire çok sinirlenirdim."
Sade bu kadarla da kalsa iyi ama olay çıkartan Türklere hakaret eden Amerikalıları da savunmak bu merkezin işiydi. Bakın Mardin nasıl da açıkça itiraf ediyor, burada çalışanların yaptıkları işleri:
"Bu arada olay çıkaran, taşkınlık yapan Amerikalıları savunmak da bazen bize düşüyordu. Türkiye'nin aleyhine çalıştığımı hissetmeye başladım."
Betül Mardin'in USIS macerası böyle sona eriyordu.
Ya Türkiye'yi uzun süre idare edecek olan eski Başbakan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Hanım o yıllarda neler yapıyordu?
ECEVİT'E USIS BURSU
Rahşan Ecevit'in de yolu USIS'e düşüyordu... Rahşan Ecevit, USIS'teyken Ulus gazetesinde çalışan eşi Bülent Ecevit'in de basında yıldızı parlıyor ve ABD'ye, Amerikan Haberler Merkezi'nden aldığı bursla giden ilk Türk gazeteci unvanını alıyordu.
Hürriyet gazetesinde Kasım 2006 tarihinde Ecevit'in yaşam öyküsüne "Siyasetin şairi: Karaoğlan" başlığı uygun görülürken şu ayrıntı dikkat çekiyordu.
"Babasının yaşama veda ettiği 1954 yılında, Amerikan Haberler Merkezi'nin (USİS) davetlisi olarak Amerika'ya gider Ecevit. Halkçı gazetesine buradan da yazılar göndermeye başlar. "Amerika Mektupları" adlı köşede yazılarını sürdürür. ABD'de aldığı üç aylık gazetecilik kursundan sonra da Boston'a gider. Harvard Üniversitesi'nin Ortadoğu Enstitüsü'nde Ortadoğu bölgesi üzerine çalışmalar yapar. Bu dönemde Bülent Ecevit, vaktinin çoğunu kütüphanelerde geçirir."
USIS bursu alarak ABD'ye gidenler arasında yazar İlhan Selçuk'un da bulunduğunu ve Türkiye'ye döndükten sonra da Güzel Amerikalı adıyla bu ülkedeki izlenimlerini anlattığını unutmamak gerekiyor."