Fehmi Koru yazdı: Ertuğrul Özkök’e yanlış bilgi vermişler…
Özkök, hem de taa Cartagena/Kolombiya’ya kadar gidip sıkıcı bir medya yöneticileri toplantısından sevindirik bir edayla “Merak etmeyin, gazeteler hâlâ hayatta; hatta her geçen gün ilgi artıyor” anlamına gelen bir yazı yazınca…
Koru, bir yandan “Gazetelerde yazamıyorsun, sonunda kendini internete atmak zorunda kaldın da ondan böyle yapıyorsun” denileceğini bildiği için konuya girmek istemediğini" belirterek başladığı yazısında Özkök, hem de taa Cartagena/Kolombiya’ya kadar gidip sıkıcı bir medya yöneticileri toplantısından sevindirik bir edayla “Merak etmeyin, gazeteler hâlâ hayatta; hatta her geçen gün ilgi artıyor” anlamına gelen bir yazı yazınca… dayanamadığını anlattı.
İŞTE KORU'NUN YAZISINDAN DİKKAT ÇEKEN BÖLÜMLER:
“Gazetelerde yazamıyorsun, sonunda kendini internete atmak zorunda kaldın da ondan böyle yapıyorsun” denileceğini bildiğim için konuya girmek istemiyordum; ama Ertuğrul Özkök, hem de taa Cartagena/Kolombiya’ya kadar gidip sıkıcı bir medya yöneticileri toplantısından sevindirik bir edayla “Merak etmeyin, gazeteler hâlâ hayatta; hatta her geçen gün ilgi artıyor” anlamına gelen bir yazınca…
Eh, öyle olunca, ben de dayanamadım işte…
Dünyada hâlâ her gün 2.7 milyar kişi günlük gazeteyi kâğıttan okuyormuş… Gazeteler 168 milyar dolar satış ve reklam geliri elde ediyormuş…
Ne diyeyim, Allah gazete sahiplerinin mutluluğunu artırsın…
Peki gerçek ne?
Amerika’nın itibarlı araştırma şirketi PEW her yıl bu zamanlarda ‘State of the News Media’ (Haber Medyasının Durumu) başlığıyla bir rapor yayımlar. Bu yılın (2016) raporu, daha öncekiler gibi, yazılı medya için hiç de hoş olmayan bir tablo .
Rakamlar ABD’den; ancak ABD’de başlayan trendler, malum, oradan başka ülkelere de yaygınlaştığı için, hiç kuşkunuz olmasın, vereceğim oranlar, üç aşağı beş yukarı dünyadaki eğilimi de yansıtıyordur.
Başkanlık seçimi haberleri nereden?
Şu günlerde Amerikalılar başkanlık seçimine yoğunlaşmış durumdalar ve haberleri her zamankinden daha yakından izliyorlar. Haber almak için nereye başvuruyorlar? Gazetelere mi?
Tabii gazeteleri her gün bayiden alan veya abone olup kapısına kadar getirtenler de var, ama onların oranı yalnızca yüzde 20. Bu yılın şubat ayında yapılan araştırmada, “Geçen hafta seçim haberlerini hangi kaynaktan izlediniz?” sorusuna muhatap olan kişilerin üçte ikisi, yaklaşık yüzde 65’i, “Dijital ortamlardan” cevabını vermiş…
PEW şirketi, 2012 seçimlerinin bulgularıyla karşılaştırıyor son oranları. Bir önceki seçimde aynı sorunun yönetildiği kişilerden “İnternetten” diyenlerin oranı yüzde 36 imiş…
İnternet üzerinden erişilen haber ve yoruma ilgi 4 yıl içerisinde neredeyse bir misli (yüzde 36’dan yüzde 65’e) artmış…