Fahrettin Koca, İsmail Saymaz'ın sorularını yanıtladı: Çin aşısını güvenilir diye aldık

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz'ın sorularını yanıtladı.

Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya sorularını ve Bakan'ın cevaplarını bugünkü köşesinde okuyucularıyla paylaştı. Bakan Koca, çok tartışılan Çin aşısı için "Çin aşısını ucuz diye değil, güvenilir diye aldık" dedi:

İngiltere bugün yurttaşlarına Covid-19 aşısı yapmaya başlıyor. Almanya'da Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci tarafından geliştirilen ve en güvenilir aşı olarak görülen BioNTech/Pfizer'in Covid-19 aşısı ilk kez İngiltere'de uygulanmış olacak.

Sırada diğer Avrupa ülkeleri, ABD, Uzak Doğu'da Japonya, Latin Amerika'da Meksika, Şili ve Peru var.

Varlıklarıyla övündüğümüz Türk bilim insanlarının aşısına belki de az ve en son bizler erişmiş olacağız. Şimdilik BioNTech'ten 1 milyon aşı temin edilecek.

Bu arada Sağlık Bakanlığı, yönünü Çinli Sinovac'ın geliştirdiği aşıya çevirdi. Bu aşıdan 50 milyon doz sipariş verildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı tedariki ve aşı hakkındaki belirsizliklerden ötürü eleştiriliyor. Bu yöndeki eleştiri ve iddiaları sormak üzere Bakan Koca'yı aradım. Koca, Çin aşısının ucuz değil, pahalı olduğunu, geleneksel ve doğal bir yöntem olması itibarıyla güvenilir buldukları için tercih ettiklerini belirtiyor. İlk etapta BioNTech'in 1 milyondan fazla aşı vermeye yanaşmadığını anlatan Koca, İngiliz AstraZeneca aşısını ise ucuz olduğu halde güvenilir bulmadıkları için almadıklarını anlattı.

...

– Çin aşısının ucuz olduğu için alındığı doğru mu?

İnaktif aşılar en pahalı aşılardır. Bu aşılar geleneksel ve doğal aşılardır. Kısa, orta ve uzun vadeli sonuçlarını biliyoruz. Rus aşısı dahil, mRNA aşıları daha çok ve kolay üretilir. Küçük ortamlarda, yoğun üretilen, ucuz aşılardır. Dünya onun için buna yöneliyor. İnaktif aşı daha büyük ortamda üretiliyor. Hücreyi üretmek gerekir. Öbürü sentetik, yapay. Daha kolay, daha ucuz.

– Saklanması?

Saklanması kolay ama bu aşının güvenirliğini etkileyen bir unsur değil. Bizim önemsediğimiz, para değil. AstnaZeneca daha ucuz. Onu alırdık, parayı tercih etmiş olsaydık. Önemli olan, güvenilirliğidir.

...

– Moderna ve AstraZeneca aşısını neden alamadık?

Moderna yurt dışına vermiyor. AstraZeneca vermek istiyor. Almaktan yana olmadım. Bekletiyorum.

– Neden?

Vatandaşıma, “Yüzde yüz güvenebilirsiniz. Ben de yaptırmak istiyorum” diyebileceğim bir aşı olma noktasında, daha emin değil dünya. Uzun vadeli bağışıklık sonuçlarını bilmiyoruz. Erken dönem başarı sonuçlarını dünya göremedi.

Yalnızca AstraZeneca için değil, BioNTech için de söylüyorum. Bunlar ‘mRNA' aşısı. Yani, genetik yollarla elde edilen aşılar. Erken dönemde antikor ve hücresel bağışıklık geliştirme anlamında başarı ortaya koymuş olabilirler. Ama orta ve uzun vadeli sonuçlarını dünya bilmiyor. Çünkü salgında mRNA yöntemiyle ilk kez kullanılıyor.

Yazının tamamı için tıklayınız