Ezgi Başaran

Radikal

GAZETECİLER.COM - DTK Genel Başkanı ve legal Kürt siyasetinin önemli ismi Ahmet Türk, Radikal'den Ezgi Başaran'a konuştu: "Devlet son 30 yılda Kürtleri o kadar canavarlaştırdı ki, halkın algısının değişmesi de zor. Fakat özellikle Gezi olaylarından sonra tarafların birbirini en azından anlamaya çalıştığını gördüm. Gezi'yi iyi okumak gerekir. Hatta Öcalan bu konuda bizi eleştirdi."

Kürtlerin yıllardır beklediği Kürt Ulusal Kongresi 1 ay sonra Suriye, İran, Irak ve Türkiye'den temsilcilerin katılımıyla toplanacak. Barzani, PYD Başkanı Salih Müslim ve Sabri Ok, Ronahi Serhat gibi Kürtlerin her ülkeden temsilcilerinin bulunduğu hazırlık komitesinde neler konuşulduğunu, çözüm sürecini tehlikeye atanları ve Gezi olaylarını anlatan Ahmet Türk şunları söyledi:

ÖCALAN GEZİ İÇİN BİZİ ELEŞTİRDİ

Türkiye kamuoyunun son zamanlarda Kürt sorununa bakışında olumlu bir fark görüyor musunuz? 

Devlet son 30 yılda Kürtleri o kadar canavarlaştırdı ki, bu politikasını değiştirmediği sürece halkın algısının değişmesi de zor. Fakat özellikle Gezi olaylarından sonra tarafların birbirini en azından anlamaya çalıştığını gördüm. Eskiden Diyarbakır’a gaz atıldığında, TOMA’lar insanların üstüne yürüdüğünde kimse aldırış etmiyordu. Şimdi İstanbul’un ortasında bu yaşanınca dediler ki, bize burada bunu yapıyorlarsa Diyarbakır’da Kürtlere kimbilir neler yapıyorlar. Bunun denmesi çok önemlidir, o nedenle Gezi’yi iyi okumak gerekir. Hatta Öcalan bu konuda bizi eleştirdi. 

ÖCALAN SÜRECİ YAKINDAN İZLEDİ

Nasıl eleştirdi? 

Gezi’yi iyi takip edemediniz dedi. Elbette o da bazı siyasi partilerin, Ergenekon türünden güçlerin oraya konmak istediğini gördü fakat sonuç itibariyle Gezi’deki halk bunlara pabuç bırakmadı, önemli olan da budur. Öcalan bu süreci çok yakından izledi ve bizi o manada eleştirdi. 

BDP olarak, hükümeti kızdırırsak çözüm süreci zora girer, en iyisi biz bu Gezi olaylarına fazla girmeyelim dediniz mi? 
Asla böyle düşünmedik. Ama CHP gibi de genel başkanıyla oralarda boy göstermeyi, halk hareketine gölge düşürmek olarak gördük ve yapmadık. Yoksa biz barış istiyoruz diye hükümetle birleşmiş değiliz. Asla böyle anlaşılmasını da istemeyiz. Barışın önünü tıkamıyoruz ama muhalefetimizi yapıyoruz. Bize bu konuda haksızlık yapılıyor. 

TÜRK SOLUNUN ÖZELEŞTİRİ YAPMASI LAZIM

Bu süreçte kimi kesimlerle ilgili hayalkırıklığı mı yaşıyorsunuz? 

Biz bu ülkede birlikte yaşayacaksak, Türkiye’deki soldan kopuk olmayı istemeyiz. Yalnız yoksulluğun bu derece, emeğin bu kadar yoğun olduğu bir ülkede sol siyasetin aldığı oy oranına bakıp solun biraz özeleştiri yapması lazım. Ben yıllar içinde saatlerce Berberileri anlatıp, iş Kürtlere gelince ‘Kürt yoktur’ diyen çok solcu gördüm. O yüzden barış sürecindeki tavırları olumlu bile buldum. Solun bu süreçte bize desteği de giderek artıyor. Ne aldınız da hemen silah bıraktınız diyen bazı kalemlere ise şunu söylemek isterim: Bizler çok bedel ödediğimiz için sabırla bekleyebiliyoruz ve yine bedel ödediğimiz için sizin bu yaklaşımınız bize lükstür.  

Bu çarpıcı röportaj ile Ezgi Başaran günün muhabiri oldu.