Etyen Mahçupyan: 'Antidemokratik adımlarla demokrasi olur'

Akşam yazarı Etyen Mahçupyan "Hükümetin bazı antidemokratik gözüken adımları gerçek bağlamları içinde reformist olabilir" yorumunu yaptı.

Akşam yazarı Etyen Mahçupyan "Hükümetin bazı antidemokratik gözüken adımları gerçek bağlamları içinde reformist olabilir" yorumunu yaptı.

Mahçupyan "Antidemokratik adımlarla demokrasi olur mu?" başlıklı yazısında kendi sözlerini eleştirenleri ise "ideolojik aptallıktan sıyrılamamış olan bazı nörotik aydınlar" diye eleştirdi.

İşte Mahçupyan'ın yazdıklarından bir bölüm:

"Bir süre önce AKP'nin bazı antidemokratik adımlarının demokrasiye ulaşmak açısından olumsuz olmadığını söylediğimde, ideolojik aptallıktan sıyrılamamış olan bazı nörotik aydınların itirazıyla karşılaşmıştık.

Onlara göre denklem basitti... Demokrasiye gidiş ancak demokratik adımlarla olabilirdi. Çünkü araçlar amaçları belirlerdi ve eğer otoriter bir yol izliyorsanız bunun sizi demokrasiye götürmesini bekleyemezdiniz.

Bu basmakalıp doğruya genelde itiraz edecek kimse yoktur herhalde ama kafamızın bir kenarında da şu soru olmalı: Her zaman ve her koşulda böyle midir?

Tersten bakalım: Demokratik adımların atılması bizi her zaman ve her koşulda demokrasiye taşır mı? Bu yolu garanti eder mi? Tarih böyle bir garanti olmadığının yığınla örneğiyle dolu. Diğer bir deyişle demokratik adımlar demokrasiye gidiş için 'yeterli' değil.

Ama yine de söz konusu aydınların yanıldığını öne süremeyiz, çünkü onlar yeterli olmasa da 'gerekli' diyorlar.

Dolayısıyla bu konuyu ele alırken başlangıç noktası Türkiye'nin bir demokrasi olmadığı olmalı. Bu durum hükümetin her antidemokratik adımının olumlanmasını ima etmez. Ama bazı antidemokratik gözüken adımların da gerçek bağlamları içinde reformist olabileceğini hatırlatır."