Eşi görülmemiş sansürün kitabı çıktı

Ahmet Toklu, Halit Refiğ ve yakın çevresi ile yapıtğı röportajlarından oluşan kitabı 'Bir Yorgun Savaşçı; Halit Refiğ' piyasaya çıktı.

GAZETECİLER.COM - Film Arası Dergisinin Yayın Koordinatörü Ahmet Toklu, Halit Refiğ ve yakın çevresi ile yapıtğı röportajlarından oluşan kitabı 'Bir Yorgun Savaşçı; Halit Refiğ' piyasaya çıktı.

Yönetmen Halit Refiğ'in Kemal Tahir'in aynı adlı romanından uyarladığı ve 12 Eylül yönetimi tarafından önce yasaklanıp ardından da yakılan Yorgun Savaşçı filminin trajik hikâyesi, olayın tarafları ve şahitleriyle bir kez daha gündeme geliyor. Vefatından kısa süre önce bu konudaki konuyla ilgili yaşananları genç sinemacı Ahmet Toklu'ya anlatan Refiğ'in yakın dostları da konuyla ilgili anı ve düşüncelerini anlattı.

KEMAL TAHİR'E YAPILAN KARALAMAYA KARŞI KOYMAK NAMUS BORCUM

"Ben, çok sevdiğim, saydığım, manen kendisine çok borçlu olduğum bir yazara karşı yapılan bu saldırıyla mücadele etmeyi bir vicdan borcu sayıyorum. Ayrıca Türkiye'nin 'demokratik hukuk devleti' olduğuna inanan, buna ilke olarak bağlanan bütün kamu kurumları ve toplumsal kuruluşlar ve kişiler için bu çirkin saldırıya karşı koymanın bir namus borcu olduğuna inanıyorum. Kemal Tahir'e yapılan bu karalama, benim de bütün meslek hayatıma Atatürk ve rejim düşmanlığında suç ortaklığı gibi ağır bir töhmet altına sokmaktadır." (Refiğ'in kitapta yer alan, o dönemde TRT'ye yazdığı mektubundan.)

SİNEMA TARİHİNDE EŞİ GÖRÜLMEMİŞ BİR SANSÜR

Kendine özgü sinema diliyle Türk Sineması'nda haklı bir şöhrete sahip olan Yönetmen Halit Refiğ, en az filmleri kadar, yaşadıklarıyla da sinema tarihinde tartışmaların odağı oldu. Refiğ'in, 12 Eylül yönetimi tarafından önce yasaklanıp ardından da yakılan filmi Yorgun Savaşçı, dünya sinema tarihinde eşi görülmemiş bir sansür örneği olarak sinema tarihine geçti.

Kitap, genç sinemacı Ahmet Toklu'nun Yorgun Savaşçı filmi ile ilgili olarak gerçekleştirdiği röportajlardan oluşuyor. Halit Refiğ'in vefatından kısa bir süre önce kendisiyle görüşme imkânı bulan Toklu, yönetmenle Yorgun Savaşçı ve sansür ekseninde bir söyleşi yaptı. Refiğ'in dostlarıyla da aynı konu üzerine röportajlar yaparak, sansürün güncesini tuttu.

Kitapta Halit Refiğ'in yanı sıra Sezer Sezin, Hülya Koçyiğit, Can Gürzap, Giovanni Scognamillo ve Gökhan Yorgancıgil ile yapılmış söyleşiler yer alıyor.