Ersoy Dede'den Almanya'ya basın özgürlüğü eleştirisi

Can Dündar'ı iade etmeyeceklerini açıklayan Alman makamlarına tepki gösteren Star gazetesi yazarı Ersoy Dede, Almanya'da yaşanan basın özgürlüğü sorunlarına değindi.

Gazeteci Can Dündar'ın Türkiye'de 27 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasından sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından yapılan, Dündar'ın Türkiye'ye iadesi talebine Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan cevap geldi. Bakanlık, Almanya'nın siyasi mahkumiyet kararlarında prensip olarak iade yapmadığını açıkladı. 

Star gazetesi yazarı Ersoy Dede, "Korudukları, sakladıkları, himaye ettikleri şahıs, hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir terör örgütü destekçisidir... Almanya’ya düşen müttefiklik ruhuna uygun bir şekilde davranmak ve bu şahsı Türkiye’ye iade etmektir" diyerek, Can Dündar'a iade etmeyeceklerini açıklamayan Almanya'ya basın özgürlüğüne ilişkin eleştirilerde bulundu:

Daha üç-dört sene önce.. Almanya'da bir belgesel yapıldı.. Belgeselin ismi “Ölümcül İhracatlar / G-36 Meksika’ya nasıl ulaştı” Bu belgeseli yapan 5 gazeteci, Almanya’nın Meksika'ya yönelik yasa dışı silah satışıyla ilgili gizli devlet bilgilerini ifşa etmek suçundan jet hızıyla tutuklandı.. Stuttgart Savcılığı Sözcüsü Jan Holzner, “..bu yapılan gazetecilik falan değil, bunlar düpedüz, devlet sırlarını ifşa ediyor..” diye açıklama yaptı.. Bir başka dosyada, Federal Dış İstihbarat Dairesi’nin, hakkında haber yapan bir gazeteciyi bilgi kaynağını ortaya çıkarmak için yıllarca takibe alıp, özel görüşmelerini bile dinlediği ortaya çıktı. Gazeteci Erich Schmidt- Eenboom, üç sene boyunca aralıksız, tüm görüşmeleri kaydedilmiş, ve haber kaynağına bu yolla ulaşılmış.. Mesela bir de Schirra davası var. Çok ünlü.. Cicero dergisinde bir yazı yazdı Bruno Schirra .. Yazının başlığı, “Dünyanın en tehlikeli adamı”ydı. Kastettiği en tehlikeli adam, El Kaide liderlerinden Ebu Musab Zerkavi.. Vaktin İçişleri Bakanı Otto Schily’nin bizzat verdiği emirle, Bruno Schirra’nın evi basıldı, Cicero dergisinin binasına baskın yapıldı, Schirra gözaltına alındı, yetmedi aynı dosya kapsamında 16 gazeteci daha tutuklandı... İçişleri Bakanı Otto Schily televizyona çıktı ve dedi ki; “…Devlet, bu tip gizli belgelerin kamuya yayılmasına asla müsaade etmeyecektir…” devam edeyim mi?...

Berlin Eyaleti Emniyet Teşkilatı 28 Kasım 2012’te Berliner Morgenpost gazetesinin bürolarını, arşivini bastı, haber müdürünün evine girdi... Berliner Morgenpost Genel Yayın Yönetmeni Carsten Erdmann, yapılanların basın hürriyetine darbe olduğu iddiasıyla Berlin başsavcılığına şikayette bulundu... Dava Berlin Yüksek Eyalet Mahkemesi tarafından aramaların orantılı ve basın özgürlüğüyle uyumlu olduğu gerekçesiyle kabul edilmedi.

Yazının tamamı için tıklayınız