Erdoğan'ın açıklamaları dış basında

Erdoğan'ın "gerekirse Türkiye'deki 100 bin Ermeni göçmenin sınırdışı edilebileceği"ni söylemesi dış basınının da dikkatini çekti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Londra ziyareti sırasında verdiği röportajda "gerekirse Türkiye'deki 100 bin Ermeni göçmenin sınırdışı edilebileceği"ni söylemesi dış basınının da dikkatini çekti.

The Times: "Direnmek olağandışı"
Sınırdışı etme girişimlerinin modern Avrupa tarihinde güçlü bir simge olduğunu belirten Times, Başbakan Erdoğan'ın bu sözleri, Amerikan Kongresi'nin bir komisyonu ile İsveç Parlamentosu'ndan geçen ve bağlayıcılığı olmayan tasarılar nedeniyle söylediğini yazdı.

1915 olaylarını "tarihi bir gerçek" olarak niteleyen gazete, modern Türkiye'nin hükümetinin buna direnmesinin olağandışı olduğunu savunarak, “Bugün hayatta olan hiç kimse geçmişteki barbarlıklardan sorumlu değil. Çünkü o olaylar çoktan tarihe karışmış bir emperyal güç tarafından gerçekleştirildi" diye yazdı.
 
Gazete, egemen devletlerin kendi vatandaşı olmayan kişilerin girişlerini ne şekilde sınırlayacağını belirleme hakkına sahip olduğunu hatırlattıktan sonra, “Fakat Türkiye'de bu kişiler bir felaketten kaçıp sığınacak yer arayan göçmenler. Bu kişiler arasında evleri ve geçim kaynakları 1988 yılındaki Ermenistan depreminde yıkılanlar da var" ifadesini kullandı.

Daily Telegraph: "Tehdit"
Daily Telegraph ise, Başbakan'ın sözlerini, “Türkiye 100 bin Ermeni'yi sınırdışı etmekle tehdit etti" başlığıyla duyurdu.

Gazete, Başbakan Erdoğan'ın sözlerine karşılık, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Türkiye'deki Ermeni göçmenlerin sınırdışı edilmelerinin gündemde olmadığını söylediğini yazdı.

Daily Telegraph, Amerikan Kongresi ile ve İsveç Parlamentosu'nu 1915 yılı olaylarını “soykırım" olarak niteleyen tasarıları kabul etmeye ikna eden iyi örgütlenmiş uluslararası bir kampanyanın Ermenistan'la ilişkileri normalleştirmek isteyen Türkiye'yi hayal kırıklığına uğrattığını kaydetti.

Gazete, Ermeni göçmenlerin sınırdışı edilebileceği ifadesinin Ermenistan'da tepki yarattığını belirterek, Ermeni milletvekili Hrayr Karapetyan'ın Erdoğan'ın sözlerini “şantaj" olarak nitelediğini bildirdi.

Daily Star: "Küçük skor adamlığı"
Erdoğan'ın sözleri Ermeni diasporasının etkili olduğu Lübnan'da da tepki yarattı. Lübnan'ın en büyük İngilizce gazetesi Daily Star, Başbakan Erdoğan'ın sözlerini “tehlikeli ve anlaşılmaz bir tehdit" olarak niteledi.

Dünkü başyazısını bu konuya ayıran Daily Star, Türkiye'de yaşayan ve “devletsiz" olduğu belirtilen Ermenilerin bir anda gündeme gelmesinin ardında, Türkiye'nin Amerikan Kongresi ile İsveç Parlamentosu'nun aldığı kararlara duyulan tepkinin yattığını yazdı.

Başbakan Erdoğan'ın tehditlerinin siyasi açıdan hiçbir sonuç vermeyecek ve ahlaki olarak eleştirilmesi gereken bir çıkış olduğunu savunan gazete, “Erdoğan bu çıkışıyla Erivan'a, diaspora ile arana mesafe koy, yoksa 100 bin Ermeni'yi sana geri gönderirim, mesajı verdi. Ama bu çıkış, bölgesinde sıfır sorun politikası izlediğini söyleyen bir ülke için hiç de olumlu bir girişim değil" diye yazdı.

Daily Star, Başbakan Erdoğan ve hükümetin bu çıkışla, son yıllarda bölgesinde kazandığı bütün prestiji sıfırlayıp bir devlet adamlığından küçük bir skor adamlığına düşebileceğini iddia etti.

Irak'ın 1990 Kuveyt işgali sırasında Suudi Arabistan'ın kendi topraklarındaki yaklaşık bir milyon Yemenliyi sınırdışı ettiğini hatırlatan gazete, bu olayın uzun vadeli sonuçlarının bugünlerde ortaya çıkmakta olduğunu yazarak şöyle devam etti: “Türkiye bölge için öyle parlayan özgür sivil bir demokrasi değil. Ama yine de Arap devletlerinin geleceği açısından bir model oluşturuyor. Peki Erdoğan'ın bu çıkışından sonra Türkiye nasıl bir örnek oluşturacak?"

Ermenistan'dan ilk tepki

Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan, "Bu tür siyasi açıklamalar, iki ülkenin ilişkilerinin iyileşmesine katkı sağlamaz" ifadesini kullandı.

Sarkisyan, parlamentodaki konuşmasında, "Türkiye Başbakanı, bu tür açıklamalarda bulunursa, bu bize hemen 1915 olaylarının hatıralarını hatırlatır" dedi.