'Erdoğan gülünç duruma düşüyor'

Bir başbakan düşünün ki işi gücü bırakmış üniversitelerdeki "içkili lokantaların" peşinde koşuyor.

GAZETECİLER.COM - Hükümetin aldığı kararlara tam gaz muhalefet eden Taraf gazetesi genel yayın yönetmeni Ahmet Altan, Başbakan Erdoğan'ın kendisine olan aşırı özgüveni yüzünden gülünç durumlara düştüğünü yazdı.

"Vesayetin ölümcül şakası" başlıklı yazısında Ahmet Altan şöyle yazdı:

"İktidar sahiplerinin kendilerine güveni akıl sınırlarını zorlayarak taştığında ise sadece gülünçleşmiyorlar, bir de herkes için büyük bir tehlike oluşturuyorlar.

Başbakan Erdoğan, "bira da içilen müzik festivalinden" önce festivalin yapılacağı üniversitenin rektörünü aramış, "Orada içkili lokantalar var" demiş, "o çocuklar oraya kafayı bulmaya mı yoksa ilim öğrenmeye mi geliyorlar".

Bunu da, "doğru söylediğinden" çok emin bir şekilde açıklamış.

Üniversiteyi, ilmi, eğitimi çok iyi bildiğine inanıyor.

Sadece üniversiteyi değil her şeyi "bildiğine" inanıyor son zamanlarda, bu "inanç" onda her şeye müdahale edebileceği kanaati uyandırıyor; bir başbakan düşünün ki işi gücü bırakmış üniversitelerdeki "içkili lokantaların" peşinde koşuyor.

Epey boş vakti var anlaşılan.

Her kim bizim başbakana bu tuhaf fikirleri veriyorsa onu dünyaya rezil etmeye uğraşıyor demektir.

Üniversite, Başbakan Erdoğan'ın sandığı yer değildir, oraları mesleklerini öğrenen genç insanların özgürce yaşadıkları, özgürce öğrendikleri, kendi hayatları hakkında karar verme yeteneğine sahip oldukları "ilim yuvalarıdır".

Kimse karışmaz üniversitede okuyan insanlara, oralarda öğrencilere "müstakbel meslektaş" muamelesi yapılır, saygı gösterilir.

Onlara ne içip ne içmeyeceği söylenmez.

Zaten bunu bilmeyen bir öğrenci kısa zamanda o okuldan ayrılmak zorunda kalır.

Dünyanın bütün "büyük" üniversitelerinde içkili lokantalar vardır ve oralarda öğrenciler de, öğretmenler de istedikleri zaman içerler.

Harvard'da, Oxford'da, Princeton'da, Michigan'da, Sorbonne'da çok güzel ve kaliteli lokantalar bulunur, çeşitli zamanlarda bu üniversitelerdeki lokantalarda yemek yeme şansını bulduğum için Başbakan Erdoğan'a "araştırmadan" konuşmamasını, durduk yerde gülünçleşmemesini, herkese müdahale etmeye çalışan bir "tiran" gibi davranmamasını, askerî vesayetin generallerine özenmemesini kalb-i halisaneyle öneririm.

"Üniversitelerde içki yoktur" deyip öğrencilerin yediklerine içtiklerine karışmaya kalkışan bir başbakanın, "hiçbir yerde başörtülü öğrenci yoktur" diyen şaşkın generallerden farkı kalmaz.

(...) Erdoğan ne dediğinin, ne yaptığının farkında değil gibi gözüküyor.

Bu akıldışı güven onu sadece gülünçleştirmiyor, hepimizi de ortak bir tehlikeye atıyor.