Erdoğan Çankaya'ya Gül Washington'a

Habertürk yazarı Serdar Turgut'a göre Abdullah Gül, 2014 yılında görevden ayrılınca 2016 yılında

GAZETECİLER.COM  -  Son günlerde en çok konuşulan konulardan biri de 2014 yılında Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresi dolunca devlet üst yönetiminin nasıl şekillendirileceği.

Taha Akyol'a göre Erdoğan cumhurbaşkanı olurken, geçici bir süre için Arınç'ın başbakanlığı ardından da Abdullah Gül'ün Başbakan olması planlanıyor.  Bu senaryoya bir başka alternatif de Habertürk yazarı Serdar Turgut'tan geldi. "Başbakan Erdoğan'ın halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olarak Çankaya'ya çıkması neredeyse kesin gibi. Asıl sorun Cumhurbaşkanı Gül'e ne önerileceği, onun birikimine ve prestijine uygun ne tür bir düzenleme yapılacağıydı." diyen Turgut kulislerde konuşulduğu söylenen ilginç bir fikri okurlarıyla paylaştı:

EN BÜYÜK SORUN GÜL'E YER BULMAK

"... en büyük sorun çok dinamik, bilgili, deneyimli olan Gül'ün birikimine uygun bir görev bulunması olarak kaldı.

Sonra ortaya çok ilginç bir fikir atıldı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği için Abdullah Gül'ün aday gösterilmesi ve bunun gerçekleşmesini sağlamak için de devletin tüm gücünü seferber etmesi düşünülüyor.

2016 yılında boşalacak genel sekreterlik makamına Abdullah Gül'ün çok yakışacağı ve o makamı, Türkiye'nin yükselen, model olarak bakılan Müslüman ülke olarak eski cumhurbaşkanının doldurmasının çok uygun ve anlamlı olacağı da konuşuluyor.

2014-2016 yılları arasında Türkiye'nin dünya ölçeğindeki tüm imkânlarını kullanarak Gül'ün genel sekreterlik hedefi için çalışacağı ve Erdoğan'ın gerek bölgedeki gerek dünyadaki prestijini de kullanarak ülkelerden bu adaylığa destek alması durumunda ve ayrıca neredeyse tüm dünya ülkelerinde açtığı okullarla o ülkelerde Türkiye'nin sözüne güvenilirlik sağlamış olan Gülen hareketinin de bu adaylık için bütün gücüyle çalışacağı düşünülüyor.

BM GENEL SEKRETERLİĞİ GÜL'E YAKIŞIR

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'ne Abdullah Gül gibi başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yapmış ve dış politikada muazzam bir birikimi olan bir Türk'ün, bir Müslüman'ın getirilmesinin dünya politikası açısından da önemi büyük olacak.

Cumhurbaşkanı Gül BM Genel Sekreterliği'ne hem birikimi, hem tecrübesiyle en çok yakışacak isimdir. Bu arada Türkiye'nin seçilmiş cumhurbaşkanı da liderliği ve karizmasıyla en uzun başbakanlık yapmış olan Erdoğan olacak. Bu düzenlemeyle Türkiye'nin hak ettiği lider ülke konumuna rahat oturacağı neredeyse kesin gibidir."