Elif Şafak'ı Mahsun Kırmızıgül'e benzetti

Elif Şafak'ın kitabındaki temaları ard arda okuyunca Ahmet Hakan'ın aklına Mahsun'un "bir filmin içine bin mesaj yerleştirme" kaygısı geliverdi.

GAZETECİLER.COM - Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, Elif Şafak'ın içeriğinden kapağına kadar çok tartışılan "İskender" adlı kitabına dair çok ilginç bir yorumu köşesine taşıdı.

İskender romanı bir tür Mahsun filmi gibi diyen Ahmet Hakan, Taraf yazarı Pakize Barışta'nın eleştirsini okurlarına özetledi. Ardından da kendince "hınzır" bir soru soruverdi.

Elif Şafak'ın "İskender" adlı romanı hakkında "kapak çalıntı", "intihal var" türü yazılar dışında doğru dürüst bir eleştiri yazısı okumadık diyenlere müjdeyi veriyorum:

O yazı yazıldı... Taraf yazarı Pakize Barışta tarafından...
Dünkü Taraf'ta yayınlanan Pakize Barışta'nın yazısı metni esas alıyor, dedikodulara prim vermiyor, kitabı roman sanatı açısından yorumluyor.

Pakize Barışta yazısında Elif Şafak'ın "İskender" romanında bir biçimde ele aldığı, üstünden geçtiği temaları ve malzemeleri şu şekilde sıralamış:

"Fırat Nehri, Kürt, töre, namus cinayeti, kadının töre intiharı, köy düğünü, eşkıya, köy yoksulluğu, yoksul yalnız yaşayan köy ebesi otçu kadın, anarşistler, feministler, nihilistler, çevreciler, pasifistler, punk'lar, tasavvuf, uzakdoğu mistisizmi, İslam, Ömer Hayyam, Nemrut, Midas, Hudini, İngiliz ırkçı çeteleri, göçmen savunma çeteleri, Abu Dabi, Filistin, Gazze, FKÖ, Arafat... "

Bunları okuyunca aklıma Mahsun'un "bir filmin içine bin mesaj yerleştirme" kaygısı geliverdi.

Mahsun da tek bir filme "Doğu-Batı çekişmesi, Kürt sorunu, eşcinsellere yapılan ayrımcılık, varoşlarda hayat, vatan sevgisi, çocuk sevgisi, yoksulluk" gibi temaları ve malzemeleri yerleştiriyordu ya, o bakımdan.

Madem öyle gelin, o hınzır soruyu soralım: "Yoksa Elif Şafak, Türk edebiyatının Mahsun Kırmızıgül'ü mü?"

Fatih Altaylı'dan Serhat Akın iddiası: Fenerbahçeli iki yöneticinin adları öne çıkıyor