Ege ve Doğu Akdeniz’de bir çıban başı: Nedir bu Sevilla haritası?

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, "Ege ve Doğu Akdeniz’de bir çıban başı" olarak tanımladığı "Sevilla haritası"na ilişkin detayları paylaştı.

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, bugünkü köşesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın tepki gösterdiği Sevilla haritasını "Ege ve Doğu Akdeniz’de bir çıban başı" şeklinde tanımlayarak, haritanın detaylarını okuyucularıyla paylaştı.

NEDİR BU SEVILLA HARİTASI?

Ergin'in tanımlamasına göre harita, İspanya’nın Sevilla Üniversitesi beşeri coğrafya bölümünde denizcilik coğrafyası alanında uzman Prof. Juan Luis Suarez de Vivero tarafından hazırlandığı için üniversitenin adıyla anılıyor ve Türkiye’yi Antalya körfezine hapsetmeyi planlıyor. 

AB, BU RESME DAHİL OLMAK İSTEDİ AMA...

Haritanın AB Komisyonu’nun teknik bir birimi tarafından da Prof. Suarez'den istendiğini söyleyen Ergin; bazı analiz ve haberleri kaynak göstererek, AB'nin bu konuda bir yetkisinin olmadığını da not düştü.

ANKARA NEDEN RAHATSIZ?

Ergin, haritanın Ankara’da rahatsızlık yaratma sebeplerini şöyle sıralıyor:

"- Haritanın Yunanistan’ın Ege ve Akdeniz’de kıta sahanlığı olarak hak iddia ettiği alan ile Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (KRY) 2004 yılında ilan ettiği ‘münhasır ekonomik bölge’nin sınırlarını AB’nin resmi sınırları olarak kabul eden bir varsayımı var."

"- Böyle olunca, Meis Adası’ndan başlayan Yunan kıta sahanlığı güneye doğru Akdeniz’in ortasına kadar iniyor ve Türkiye’ye Antalya körfezi dışında Akdeniz’e bir çıkış imkânı tanımıyor. Keza, harita Türkiye’nin Ege’deki kıta sahanlığını 6 millik karasularıyla sınırlıyor, kalan bölgeyi büyük ölçüde Yunanistan’a bırakıyor."

Ergin, konuyla ilgili harita paylaşarak şu açıklamaları yaptı:

"Türkiye’nin BM’ye bildirdiği kıta sahanlığı haritası: Beyaz sınırlar Sevilla haritasına göre Yunanistan ve KRY’nin yani AB’nin deniz yetki sınırlarını kırmızı çizgi ise Türkiye’nin BM’ye bildirdiği kendi kıta sahanlığı sınırlarını gösteriyor. Sınırların birbirine geçtiği taralı olan alanlar Türkiye’nin kıta sahanlığı teziyle Yunanistan-KRY ikilisinin tezlerinin ne kadar geniş bir alanda çakıştığını çarpıcı bir şekilde gösteriyor."

Yazının tamamı için tıklayınız