Dumanlı sordu 'Öcalansız çözüm olmaz mı?'

Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'ya göre, Öcalan, 'her şeyden önce küstah, narsist', 'su katılmamış bir emperyalist kuklası' ve 'bir ırkçı soytarı'

GAZETECİLER.COM- Milliyet hazetesinin yayınladığı "İmralı Zabıtları" en çok Öcalan'ın sert bir şekilde eleştirdiği Gülen Cemaatini ve onun en gözle görülür temsilcisi olan Zaman gazetesinden tepki çekti. 

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, "İmralı zabıtları"ndan yola çıkarak "(Abdullah Öcalan'la) görüşecekler görüşsün, konuşacaklar konuşsun; ancak 4 saat boyunca BDP'li vekilleri taciz eden adamın coşkun (!) lafları psikiyatrik bir analize tabi tutulsun" dedi.

KÜSTAH, NARSİST...

Köşesinde "Her şeyden önce adam küstah. Narsist" diyen Dumanlı, "'İktidarı AKP'ye altın tepsi içinde ben verdim!' diyen adama parti yönetimi (bir hikmete binaen) bir şey demese bile milyonlarca oy veren 'Haydi oradan!' demez mi?" ifadesini kullandı.

SU KATILMAMIŞ EMPERYALİST KUKLASI

Öcalan için "su katılmamış bir emperyalist kuklası" diyen Dumanlı, "Fethullah Gülen gibi hayatı boyunca bu ülkeye ve insanlığa hizmet için çırpınan ve şu fani dünyadan hiçbir şey beklemeyen bir düşünce adamına bir ırkçı soytarının söylediklerini duymazdan gelenlerin dünyada da ahirette de mahcup olmasından korkarım" yazdı ve hükümeti "Sözün özü şu: Kürt sorununun çözümü için kan kusup kızılcık şerbeti içmeye ve çözüm yollarını zorlamaya, evet. Ancak kiminle karşı karşıya olduğumuzu unutmadan" sözleriyle uyardı.

ÖCALANSIZ ÇÖZÜM OLUR MU?

Dumanlı, devletin Kürt meselesini çözümde başka yollar bulabileceğini belirterek "Çözüm Öcalan'sız olur mu?" sorusunu da sordu.

"Meseleye hep şu şekilde bakıyoruz son günlerde: Devlet Öcalan'sız bu sorunu çözemez. Doğru mu? Tartışılır. Karşımızda kibri Himalaya dağlarını aşan ama çapı kendi eksenciği ile sınırlı bir adam var. Yine de zorlanabilir bu kapı. Zira bu kişi etrafında bir mit oluşturulmuş. Bakalım örgüt mensuplarınca oluşturulan 'mit' ile devlet kurumu olan MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) baş edebilecek mi?

Meseleyi doğru okuyabilmek için bir de Öcalan açısından bakmak gerekiyor aslında. Onu bekleyen alternatifler ne? Eğer muhatap alınmazsa 14 yıldır yaşadığı hapishanede son nefesini verecek. Sadece bu mu? Hayır tabii ki. Öcalan, kendini bekleyen büyük tehlikeyi biliyor. Şayet devlet 'bebek katili' söylemine devam eder ve onu muhatap almazsa gelişen süreç Öcalan'ın tasfiyesine yol açacak.

PKK İÇİNDE DENGELER DEĞİŞİYOR

Örgüt içinde dengeler değişiyor. Zaten hem 'ak saçlılar'dan oluşan PKK Merkez Komitesi içinde bir güç kavgası var; hem de genç kadrolar her biri arkeolojik görüntü haline gelmeye namzet ve pek çoğu hasta olan bu kadrolara karşı içten içe isyan duygusuyla bezenmiş durumda. Yani? Devlet mi Öcalan ile görüşmeye muhtaç; yoksa Öcalan mı devletten medet umar durumda; bunu iyi teşhis etmek gerekiyor. Öcalan ile görüşerek bir çözüm bulma çabası tek seçenek değil. Ama şimdilerde bu deneniyor. Denenmeli de. Ancak bunu tek çare gibi görmek ve Öcalan'a mahkûmuz havası uyarmak korkunç bir hata olur.

PKK tipi örgütlerin çözülüş ve çökertiliş seyri dünyadaki tecrübelerle sabittir. Devlet Öcalan'a sırtını döndüğü an, süreç bir şekilde kendine yeni mecralar bulur; ancak Öcalan çifte tasfiye (devlet-örgüt) sonrasında gireceği depresyondan bir daha düzlüğe çıkamaz. Bu gerçeği görmeden yapılan görüşmeler 1-0 mağlubiyetle başlayan maçlar gibidir. Psikolojik üstünlük sonuca tesir eder çünkü...


Ekrem Dumanlı'nın Zaman'da "Barış dili dediğiniz bu muydu!" başlığıyla yayımlanan yazısını buradan okuyabilirsiniz.

Abdulkadir Selvi: İmamoğlu’nun diploması iptal edilir mi Hadi Özışk canlı yayında bombayı patlattı: İmamoğlu dosyası raftan hiç inmedi Ahmet Hakan: Erdoğan’ın hak ettiği bir övgü Ali Karahasanoğlu: Hastayım hakim bey, duruşmayı erteleyin CHP'de Özgür Özel'den üçlü görüşme çıkışı! Hadi Özışık'tan dikkat çeken açıklamalar Salih Tuna: Bu silaha yenildin mi kazanamazsın