Doğan Hızlan Çemberlitaş’taki Basın Müzesi’ni yazdı
Hürriyet yazarı Doğan Hızlan, Çemberlitaş’taki Basın Müzesi’ni bugünkü köşesine taşıdı.
Hürriyet gazetesi yazarı Doğan Hızlan, "Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin çabalarıyla yaşadığını" söylediği İstanbul Fatih Çemberlitaş’taki Basın Müzesine ilişkin bilgiler paylaştı.
Müzenin kütüphanesinde gazetecilik ve iletişimle ilgili 30 bin kitap olduğunu söyleyen Hızlan, şunları kaydetti:
GAZETECİLERİN EŞYALARI SERGİLENİYOR
Meslekte iz bırakmış çok sayıda gazeteci ve yazarın anıları kıymetli eşyalarıyla birlikte müzede yaşatılıyor. Bunlar arasında Sedat Simavi’nin göz banyosunu yaptığı cam kâse, Burhan Felek’in eski Türkçe ile yazdığı köşe yazıları, Abdi İpekçi’nin ilk maaşından ayırdığı para, vurulduğu sırada üzerinde olan ve ölümüne neden olan kurşun nedeniyle kırılan kalemi, Çetin Emeç’in vurulduğu sırada üzerinde olan kravat ve son okuduğu kitap, Mehmet Ali Birand’ın saati, Semih Balcıoğlu’nun çizim kalemleri, Orhan Erinç’in Yassıada duruşmalarına giriş kartı gibi her döneme ait çok kıymetli eşya bulunuyor.
ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER
6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü üzerinde katledilen ilk gazeteciden günümüze kadar öldürülen 66 gazetecinin fotoğrafları, “Öldürülen Gazeteciler” bölümünde yer alıyor.
Müze resim galerisinde çok değerli gazetecilerin cemiyet tarafından ressam Münif Fehim Özarman, Etem Çalışkan, Faruk Geç ve Ebulfez Fereçoğlu’na yaptırılan 73 yağlıboya portresi var.
İLK BASIN İŞ SÖZLEŞMESİ DE MÜZEDE SERGİLENİYOR
Gazetecilerin zaman içinde yaptıkları faaliyet ve eylemlere ilişkin yazı, fotoğraf ve belgeler ile mesleki olarak hayata geçirilen ilk toplu iş sözleşmesinin nüshası da müzede bulunuyor.