'Dışarıda kalan gazeteciler için kılavuz'

Can Dündar'ın basın özgürlüğü eleştirilerini derinleştiriyor. Milliyet yazarı bu kez meslektaşlarını ilginç bir klavuz hazırladı...

GAZETECİLER.COM
Milliyet yazarı Can Dündar'ın basın özgürlüğü eleştirileri sürüyor. Dündar bugün ilginç bir liste yayınlamış köşesinde. Milliyet yazarı 'Dışarıda kalan gazeteciler için kılavuz' adını verdiği listede meşlektaşlarına madde madde önerilerde bulunuyor.

İşte Dündar'ın kaleminden 'Dışarıda kalan gazeteciler için kılavuzu':

-  Bir defa, hep aynı saatte işe gidip gelmeyin ve aynı yolu kullanmayın. Sıkça güzergâh değiştirin. Allah muhafaza!
-  En iyi korunma yöntemi, etliye sütlüye karışmamaktır. Ciddi konulara dalmayın. Börtü böcek yazın.
-  Size yeni kitabının taslağını göndermek isteyen arkadaşlarınıza, “Göz ameliyatı oldum, iyileşince inşallah” filan deyin.
-  Şunu bilin ki, cep telefonunuzu kapatmanız dinlenmenizi önlemez. Aküsünü sökmeniz de yetmez. Sohbet esnasında saat pilini de sökün. Mümkünse kalın bir şeye sarıp kaldırın.
-  Konuşmaya başlarken telefonu dinleyen birimlere küfretmeyin. Ters tepiyor.
-  Cemaat yerine “Cemo”, Fethullah yerine “Feto” dersem anlaşılmaz, yırtarım sanmayın. İmalı şeyler söylemeyin; kıllanıyorlar.
-  Ortam dinlemesine karşı yüksek sesli müzik iyiymiş. Ortamdaki müzikten daha kısık sesle konuşun.
-  Gittiğiniz yerde yan masalara dikkat edin. İlerde güvenlik kamera kayıtları, aleyhinize delil diye ortaya sürülebilir.
-  Not defterinize abuk sabuk şeyleri, hele kulağınıza gelen söylentileri filan yazmayın; mana çıkarıyorlar.
-  Kitap yazıyorsanız, sayfa kenarına hatırlatma için “Şu konuyu da ekle” gibi notlar düşmeyin; Ergenekon’un talimatı sanıyorlar.
-  “Hadi artık, bitir şu kitabı” diye sıkıştıran olursa “Hiç acelesi yok” filan deyin, yoksa seçim öncesi komplo hazırlığından gidersiniz.
-  Bilgisayarda yazdıklarınızı kaybetmemek için mutlaka 8-10 adrese yollayıp çoğaltın. Bazılarını yurtdışına çıkartın.
-  Gelen tuhaf maillere dikkat edin. Bilgisayarınıza dışardan eklenecek yabancı bir dosya, kalan yıllarınızı hapiste geçirmenize yol açabilir.
-  Hakkınızdaki cemaat yayınlarını ciddiye alın. Mesela benim için önceki hafta Zaman’da Ekrem Dumanlı “OdaTV’nin emriyle yazıyor” demeye getiren bir yazı kaleme aldı. Oda’cılarla husumetimi bilenler çok güldü. Ama Şık sorgusundan anlıyoruz ki, o cümle, savcı için ihbar yerine geçiyormuş.
-  Eviniz basılırsa ilkin kimlere haber vereceğinizi önceden listeleyin.
-  Haklarınızı ezberleyin.

Yazının tamamı için