Dink davası Türkiye'nin yüz karası!

Radikal gazetesi yazarı Oral Çalışlar bugün köşesinde Hrant Dink suikasti davasını neden artık izlemek istemediğini yazdı!

"Joost Lagendijk, Hrant Dink cinayeti davasını izlemeye gelenler arasındaydı. 'Duruşmayı izleyecek misin?' diye sordu. Durakladım. İzlemek istemediğimi hissettim. İçimden gelmiyordu." diye başladığı yazısında Radikal gazetesi yazarı Oral Çalışlar, Hrant Dink suikasti davasının aslında ne anlama geldiğini sorguluyor.

"Daracık ve basık bir salonda üst üste oturan insanlar... Cinayet sanıklarıyla ailenin neredeyse iç içe girdiği bir tablo... Yalnızca tetikçiler üzerinden yürüyen bir dava..." diye dün yaşananları akatarmaya başlayan Çalışlar ardından şöyle devam ediyor:

"Şu noktanın altını yeniden çizmekte yarar görüyorum: Hrant Dink cinayeti, örgütlü ve toplu bir cinayettir... Bu cinayete doğru giden süreci biraz gözlemlemiş olan herkesin bunu görebilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Önce bazı gazeteler ve köşe yazarları Hrant'ı hedef gösterdiler. Arkasından Kerinçsizler şikâyet dilekçeleri yazdılar. Savcılar davalar açtılar. Duruşma salonlarında Hrant Dink linç edilmek istendi. Agos gazetesinin önüne gelen ülkücüler ölüm tehditlerini sakınmadan dile getirdiler.

Mahkemeler onu mahkûm ettiler. İstanbul Vali Yardımcısı, onu vilayete çağırarak 'ayağını denk alması'nı istedi. Ona ne koruma verdi, ne de onu tehditler konusunda uyardı. Daha sonra, Hrant'ın öldürüleceğine ilişkin polis raporlarının İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne ulaşmış olduğundan haberdar olduk. Trabzon'da örgütlenen cinayet şebekesinden devletin bütün kurumlarının haberdar olduğu ortaya çıktı.

Biraz daha eşeleyince şunu öğrendik: Trabzon'daki Jandarma, Trabzon'daki Emniyet İstihbaratı her şeyi biliyormuş. İstanbul da biliyormuş. Cinayet girişimi raporları önlerinde duruyormuş. Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü, günümüzün Osmaniye Valisi Celallettin Cerrah cinayetin hemen ardından, cinayetin herhangi bir siyasi boyutunun ve örgüt bağlantısının bulunmadığını, suikastın milliyetçi duygularla işlendiğini açıklarken, 'acaba önündeki istihbarat raporlarına mı dayanıyordu?' sorusu akıllara geldi. Sonradan öğrendik ki, Cerrah, katillerin 'örgütlü' hazırlıklarına ilişkin çok sayıda rapordan haberdar edilmişti.

Oral Çalışlar'ın yazısının tamamını okuyabilirsiniz.
İndirim Sezonlarında Akıllı Alışveriş: En İyi Fırsatları Yakalamanın Yolları