Dijital medyanın patronları Habertürk kararı için neler dedi?

Habertürk gazetesinin 5 Temmuz'dan sonra kağıt baskısıya son verip dijitalde devam etme kararı medya dünyasını nasıl etkileyecek? Gazetelerin sonu mu geldi? Bakın dijital medyanın patronları bunu nasıl yorumladı?

HATİCE KÜBRA / GAZETECİLER.COM- Habertürk gazetesinin basılı yayına son verme kararının ardından medya dünyasında "gazetelerin sonu mu geliyor?" tartışması da yeniden alevlendi. 

Gazeteciler.com olarak dijital medya organlarının başındaki isimlere bu tartışmayı sorduk. "Habertürk gazetesinin sadece dijitalle devam etme kararı ne anlama geliyor, nasıl bir dönüşüme neden olacak?"

İnternethaber Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık, Ensonhaber.com Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Kalemciler, Haber 7.com Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan ve Yeni Şafak İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik, Habertük kararını bakın nasıl yorumladı?


YASAL STATÜ ŞART

HADİ ÖZIŞIK / İNTERNETHABER.COM

Gelecek kâğıt için ne kadar parlak değilse, bizler için de bir o kadar karanlık yani... Türkiye'de dijital yayıncılığın başarılı olabilmesi için, evvela reklam bilincinin oluşması lâzım. Bilgisayar firması, İnternet'i değil, tam sayfa gazete kâğıdını tercih ediyor hâlâ. X sitenin reklam geliri iyi olsa ne olur ki... Vergisini peşin ödüyor, çalışanların maaşını tam vaktinde ödüyor. Muhtasardı, sigortaydı... şuydu buydu hepsini peşin ödüyor. Ama aldığı reklamın gelirini 90 günde, ya da 120 günde alıyor. Bu şartlarda dijital geleceğimizin parlak olduğunu söyleyebilir miyiz?

Bunları da geçtim!

Türkiye'de bir yasamız yok daha. Her birimiz 50-60 kişi çalıştırıyoruz ama birlikte yol aldığımız arkadaşlarımız gazeteci sayılmıyor. Gazeteci sayılmadığımız için sahada olamıyoruz. Akredite olamıyoruz. Hal böyle olunca; Basın İlan Kurumu'nun resmi ilânlarından pay alamıyoruz. 

Çare ne peki?

Her ortamda söylediğim bir söz var; Türkiye'deki patronaj yapısından ötürü gazeteler ölmez, ölmeyecek. Turgay Ciner'in Habertürk'ü kapatma kararı ve dijitale ağırlık verecek olması, bu sözümü ne kadar geçersiz kılacak bilmiyorum. Turgay Ciner'in yaptığını, başka patronlar da yaparsa, o zaman iş değişir. 

Ve fakat...
İnternet Medyası yasal statüye kavuşturulursa. Aksi halde, dijitale bakış değişmez, değişmeyecek. Kâğıt sorunu yok, matbaa sorunu yok, en önemlisi dağıtım sorunu yok. Buralardan artan harcamayı, insana yatırım için yapsanız, dijitalde alacağımız yolu varın siz düşünün. 


ÖLÜM YOK DEĞİŞİM VAR


SERKAN KALEMCİLER / ENSONHABER

Evet Habertürk'ün bu kararı bir dönüm noktasıdır ve sürecin hızlanması adına büyük bir adımdır. Kağıt gazetelerin misyonunu doldurduğu herkesçe her platformda ve de yüksek sesle dile getirilen bir gerçek.

İşin bir manidar tarafı da son dönemde bu kararı ilk alan  satış rakamları bakımından büyük gazetelerden biri olan Habertürk aslında dijitalde doğan bir gazetedir.

Radikal Gazetesi de yayınlarını bir süre dijitalde sürdürmüş ve kapanmıştı lakin tiraj yönünden yok denecek kadar az sayıda satılan bir gazeteydi. Habertürk gazetesi Türkiye'nin "GERÇEK" tirajı olan 3-5 gazetesinden biri. Satış rakamı yüksek de olan bir gazetenin cesurca atılmış bu adımı çok ses getirecek ve de bu tarz yeni hareketleri sıkça görmemizi sağlayacaktır.

Biz uzun yıllardır kağıt gazete basmanın devrinin bittiğini ve insanları basılı gazeteleri almaktansa bunları internet ortamından takip ettiklerini gözlemliyorduk. Mesela Hürriyet, kağıt gazete tirajlarında hızla küçülürken dijitalde tam tersine sürekli yükselen bir trende sahip olmuştur. Habertürk üzerinden yürüyecek olursak onlar da dijital mecradaki rakamın 20-25 katı büyüklüğünde bir ziyaretçiyi her gün ağırlamaktalar. Dolayısıyla kağıt gazeteler bir dönüşüme giriyor ve dijital gazetelere dönüşüyorlar.

Ölme tabiri tırnak içerisinde kullandığımız biraz da ironiyle sarfettiğimiz bir söylem. Dijital mecraya yıllarını vermiş insanlardan biri olarak büyük bir sevinci de yaşıyorum. Ağaç katliamı bu şekilde son bulacak. Ölüm yok değişim var daha ne olsun =)

Şöyle bir sloganla bitireyim küçük de bir reklam yapayım:
AĞAÇ KATLİAMINA SON! YAŞASIN İNTERNET YAŞASIN E
NSONHABER.COM


GAZETE KAPATMALARIN DEVAMI GELEBİLİR

İBRAHİM ERDOĞAN / HABER 7. COM

Uzun bir süredir dijital mecra yazılı basını tehtid eder durumda. Kolay ulaşılabilirlik, hızlı haber alma refleksi ve akıllı telefonların artık hemen herkeste bulunması bu süreci hızlandırdı.

İnternet haberciliği ve bu alanda yayın yapan haber portalları (siteler), gazetelerden çok okuyucu ve takipçi devşirerek bir anlamda mecrayı dijitale bloke etti. Hızla traj kaybeden gazeteler , daha çok dosya ve özel haber alanına yönelik yayınlara dönmek zorunda kaldı. Ama dijitalin bu önlenemez hızı gazetelerin sonu demek değil. Habertürk'ün yayın hayatına son vermesi bana göre bu anlamda bir dönüm noktası değildir ve olamaz da.

Hem görseli, baskı kalitesi ve yayın anlayışı olarak iyi bir konumdaydı Habertürk hem de yayın dünyasında iyi bir yere sahipti. Bana göre traj kaybı ve piyasanın dijitale kayması Habertürk 'ün kapatılmasında etkili olan sebep değildir. Patronların yeni bir kararı ve iş değiştirme versiyonu gibi okuyorum ben bu süreci.

Yani demem o ki; gazeteler ölmüyor ama etkinlik kaybediyor. Bayiden gazete satılma geleneği ve o kağıt kokan sayfalar arasından haber okuma alışkanlığı gazetelerin bitmeyeceğinin sigortasıdır. Ancak gazetelerin ciddi traj kaybedeceği ve etki alanlarının azalacağı aşikardır. Bu gazete kapatmaların çok ciddi olmasa da devamı gelebilir. Ama bu hızlı bir dönüşümün başladığı anlamına gelmez. Sonuçta , yazılı basındaki gazeteler daha özel çalışma alanlarına ve dosya habercilik tarzına kanalize olarak yayın hayatlarının süresini uzatmalıdırlar..

Yazılı basında olan bir çok medya kuruluşu da zaten, hem dijitale ciddi yatırım yapıyor hem de gazetesi veya gazeteleriyle ilgili ömür uzatıcı önlem adımlarını atıyor. Özetle, dijital aldı başını gidiyor , kitle ve mecra bu alana kaydı . Ancak gazete kültürü ve geleneği hiç bir zaman tamamen yok olmayacaktır......


GAZETECİLİK BAŞKA BİR AŞAMAYA GEÇİYOR



ERSİN ÇELİK / YENİ ŞAFAK İNTERNET

Haber Türk’ün gazetesini kapanması için “dönüm noktası” ifadesini kullanmak çok oturmuyor. Bu bir süreç. Bir sabah uyandığımızda basılı gazetelerin kapandığını görmek gibi bir sonuç olmayacak. 3 yıl önce Radikal gazetesi kapandı ve sadece internet yayınına geçildi. O zaman benzer yorumlar yapıldı ve fakat bir dönüm noktası olmadı.

Tanımı doğru yapalım: Gazeteler ölmüyor. Bu bakış açısı sorunlu.

Gazetecilik, internetin kamuya açıldığı 1994 yılından beri hızla dönüşüyor. Bununla birlikte okurlar da dönüşüyor. Evet, 30 yaş altı okurlar artık gazete almıyorlar bayiden. Fakat haberi gazeteden okuyan bir nesil var ve onlar yaşıyorlar. Gazetelere ömür biçenler, okurlarının yaşam sürelerini de hesaba katmalılar.

Diğer yandan gazetelerin eski güçlerini ve etkisini kaybettiği de bir gerçek. Fakat Türkiye’de medyayı hala gazeteler besliyor ve gündemi belirliyor. Köşe yazarlarını gazeteler istihdam ediyor. Özel haberler gazetelerden çıkıyor. İnternet siteleri tüketim aşamasından nitelikli üretime, haber için para harcama aşamasına geçmediği müddetçe gazetelere bağlılık devam edecektir.

Sadece gazeteler değil televizyonlar da dönüşüyor. Ana haberlerin izlenme oranları ortada. Dijital platformlara ve üretilen içeriklere ilgi her geçen gün artıyor. YouTube başka bir dünya oldu. Ama kimse “televizyonculuk bitiyor” demiyor. Dönüşüm süreçlerini iyi okumak ve yatırımları planlamak lazım. Özetle; gazeteler ölmüyor, gazetecilik başka bir aşamaya geçiyor.