Digitürk üyeleri isyan ediyor

Sabah'ın televizyon sayfası yazarı Mevlüt Tezel, Digitürk abonelerinin isyanını köşesine taşıdı.

Mevlüt Tezel, bugünkü köşesine "Dün komşumuzu ziyarete gittik... Havadan sudan konuşurken, komşumuzun beş yaşındaki oğlu Deniz, "Mevlüt Abi, Nickelodeon kanalını niye kapattılar?" diye sordu... " diye başladı ve şöyle devam etti:

"Şimdi gel de açıkla bu çocuğa Digitürk'ün niye Nickelodeon'ı kapattığını... TV eleştirmeni değilim ama bana da onlarca mail geldi. Maillerin ortak dili, evlerinde Digitürk olan Deniz gibi birçok çocuğun, Nickelodeon'un kapanması yüzünden üzüntüye boğulmaları."

Tezel'e göre Nickelodeon "çocuklar arasında büyük bir efsane ve tüm dünyada en çok izlenen çocuk kanallarından biri." İşin ilginci Digitürk, sadece Nickelodeon'un değil; MTV Türkiye'nin de yayınına son vermiş...

DİGİTÜRK'ÜN YETERSİZ AÇIKLAMASI

Tezel'in köşesinde yer alan DİGİTÜRK'ün Kamuoyuna açıklamasınd ise şöyle deniliyor:

"MTV Türkiye ve Nickelodeon'la her sene yenilenen sözleşme bu dönemde tek taraflı olarak fesh edildi"

Peki, bu kanallar niye kapatıldı? Tezel, bu soruyu şöyle yanıtlıyor:

"Durumu kabaca özetlersek eğer; Digitürk, TV kanallarında dijital platformda yer aldıkları için para alıyor. Hepsinden değil tabii. Gücü kime yeterse! Büyük ulusal kanallar bu uygulamanın dışında. Aslında asıl sorun da burada başlıyor. Digitürk'ün kafasına göre, istediği kanaldan para alması rekabet kanunlarına aykırı değil mi? Küçük kanallardan para alıp, büyük kanallardan almamanın mantığı nedir? Mesela Digitürk'ün rakipleri; D-Smart ve Kablo TV'de böyle bir uygulama yok. Çünkü onların Lig TV'si yok! 'Küçük kanallar' dediğime de bakmayın... Nickelodeon, Digitürk'ün en çok izlenen ilk 15 kanalı arasında. MTV Türkiye ise ilk 40 kanal arasında... Bir de bu kanalların dünya markası olma özellikleri var. MTV, dünyanın en çok izlenen müzik kanalı olmasının dışında; gençler başta olmak üzere kültürel hayata yön veren bir yaşam kanalı. MTV Türkiye, varlığıyla müzik endüstrimizin çıtasını bile yükseltti... Emre Aydın ve maNga'ya Avrupa'nın 'En Beğenilen Sanatçısı' ödülünü kazandırdı."

ABONELER İSYANDA

Aslında MTV Türkiye ilk açıldığında da buna benzer bir sorun yaşanmıştı. Digitürk, eskiden MTV'yi yayınlamak için üstüne para verirken, Multi Channel Developers (MCD), MTV Türkiye'yi açtığında para istemişti. MCD, MTV yayınlarını Türkçe altyazılı sunmak, yerel programlar hazırlamak gibi daha fazla hizmet sunmasına rağmen Digitürk'ün isteklerini kabul etmek zorunda kalmıştı. Galiba yine buna benzer bir kriz yaşanıyor. Kanalların kapanmasından en çok zararı gören ise Digitürk aboneleri. İnsanlar paralarını ödedikleri halde üye oldukları kanalları izleyemiyorlar. Bu durum tüketici haklarına da aykırı. Ancak bu seferki süreçte aboneler de seslerini yükseltmeye başladılar. İnternette 'Digiturk'te Nickelodeon'ı ve MTV Türkiye'yi geri isteriz' kampanyası başlattılar. Bence bu sözleşme krizi çabuk aşılmalı. Nickelodeon ve MTV Türkiye'nin yayınlanmaması Digitürk aboneleri için büyük haksızlık!

Tezel'in Sabah gazetesindeki köşesinin tamamını okuyabilirsiniz.

İndirim Sezonlarında Akıllı Alışveriş: En İyi Fırsatları Yakalamanın Yolları