Dersim'i bırakın bu filme bakın!

Kimine göre, "O bir eşkıya", kimine göreyse "Bir kahraman. Kurtuluş Savaşı'nın önemli isimlerinden ve de Atatürk'ün fedaisi"

GAZETECİLER.COM - Milliyet yazarı Ali Eyüboğlu, iki gündür Giresun'daydı.  Giresun tarihinin önemli isimlerinden biri olan 'Topal Osman'ın filminin çekimlerini izledi.

Atilla Akarsu'nın nihayet başladığı 'Atatürk'ün Fedaisi Topal Osman' filminin Dersim tartışmaları kadar dikkat çekeceğini düşünüyor Eyüboğlu.

'Topal Osman' hakkında yazılmış birçok kitap var, ama çoğu birbiriyle çelişkili. Kimine göre, "O bir eşkıya", kimine göreyse "Bir kahraman. Kurtuluş Savaşı'nın önemli isimlerinden ve de Atatürk'ün fedaisi."

Bir döneme ışık tutacak Neden mi? Çünkü o döneme ilişkin rivayet çok, ama gün ışığına çıkmış 'resmi bilgi ve belge' az.

Başbakan Erdoğan'ın sıkça dile getirdiği "Gelin şu 1'inci Meclis'i masaya yatıralım" sözünden hareketle o döneme ışık tutmak için bu filmi çekmeye karar verdiğini belirten Akarsu, şunları söyledi: "Şimdiye kadar birçok tarihçinin Topal Osman Ağa üzerine yazdıkları 'Atatürk'ün Fedaisi Topal Osman' filmiyle birlikte tartışmaya açılacak. 85 yıldır devletin tozlu raflarında kalmış bir dönem su yüzüne çıkacak.

Bilhassa 1'inci Meclis'te yaşanan tartışmalar, kavgalar, Atatürk'e baş kaldıran Trabzon mebusu Ali Şükrü'nün öldürülmesi ve Topal Osman Ağa'nın başsız cesedine kadar uzanan süreç, bizzat Meclis Tutanaklarıyla aydınlığa kavuşacak.

Amacımız tarihi yargılamak değil, gerçekleri ortaya çıkarmak.
Türkiye, tarihiyle yüzleşme adına neyi tartışıyor şu günlerde? Dersim'i! Bizim bu filmde işlediğimiz dönem de Dersim gibi gerçeklerin ortaya çıkması ve Türkiye'nin tarihiyle yüzleşmesi gereken bir zaman dilimidir."

TARTIŞMA YARATACAK FİLMDE KİMLER VAR?

Atilla Akarsu'nun 1'inci Meclis Tutanakları ve tarihçilerin kitap ve makalelerini okuyarak senaryosunu yazdığı 'Atatürk'ün Fedaisi Topal Osman' filminde star yok, ama tiyatro sanatçısı çok. İşte filmin önemli karakterleri ve onları canlandıranlardan bir kısmı:
Mehmet Tokat 'Atatürk', Reha Beyoğlu 'Osman Ağa', Asude Nilgün Özaykal 'İğneli Pembe', Özcan Varaylı 'Mustafa Kaptan', Altan Akışık 'Hafız Zeki Kurtoğlu Hoca', Ümit Belen 'Yüzbaşı Hüseyin Avni Alpaslan', Yener Gürsoy 'Üsteğmen İsmail H. Tekçe', Ali Yaylı 'İsmet İnönü', Tayfun Sav 'Ali Şükrü Bey', Orkun Gülşen 'Rauf Orbay' ve Ayhan Işık 'Ali Fuat Çebesoy'.
Giresun Aksu'daki bir fındık deposunda kurulan '1'inci Meclis'te başlayan filmin çekimleri Trabzon'da devam edecek ve Sinop'ta bitecek.