Deniz Zeyrek uyardı: Bu yazı erkeklerin moralini bozabilir!

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek bugünkü yazısına bir uyarı ile başladı. "Erkeklerin kadınlardan fiziki olarak üstün olduğuna inananlardansanız, büyük hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz." diyen Zeyrek, koronavirüsün erkekleri kadınlardan daha çok vurduğunu söyledi.

Korona nedeniyle ölenlerin çoğu erkek. Erkek nüfusu içinde ölüm oranı yüzde 2.8 iken kadınlarda bu oran yüzde 1.7.  Sözcü yazarı Deniz Zeyrek de koronavirüsün erkekleri daha çok vurduğunu bir kez daha hatırlattı ve birçok bilim adamının erkeklerin kötü, kadınların iyi alışkanlıklarına dikkat çektiğini ifade etti. Zeyrek, "Koronavirüs bize bir kez daha gösterdi ki kadınların doğası erkeğinkinden daha güçlü ve hayatta kalma, organize olma becerisi daha yüksek" dedi.

DÜNYAYI KADINLAR KURTARACAK!

Baştan söyleyeyim. Eğer erkekseniz bu yazıyı okuduğunuzda moraliniz bozulabilir. Hele erkeklerin kadınlardan fiziki olarak üstün olduğuna inananlardansanız, büyük hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

Zaten duymuşsunuzdur ama ben bir kez daha tekrarlayacağım: Koronavirüs erkekleri kadınlardan daha çok vuruyor.

Koronavirüs açısından erkek olmak da yaşlı olmak kadar büyük bir risk faktörü. Bugüne kadar Çin'de, İngiltere'de ABD'de, hatta Türkiye'de yayınlanan bütün bilimsel makalelerde şu üç tespit ortaktı:

* Koronavirüsün bulaşması açısından kadın ve erkekler arasında fark yok.

* Ancak, korona türü virüsler (SARS, MERS ve Covid 19) erkeklerde daha fazla hastalık gelişmesine neden oluyor. Mesela Çin'de bir kadın hastaya karşı tam 2 erkek hasta vardı. İngiltere'de acil servise kaldırılan hastaların yüzde 70'i erkekti. New York hastanelerinde ise araştırma konusu olan 4 bin hastanın yüzde 62'si erkekti.

* Korona nedeniyle ölenlerin de çoğu erkek. Erkek nüfusu içinde ölüm oranı yüzde 2.8iken kadınlarda bu oran yüzde 1.7. Çin'de ölenlerin yüzde 75'ini erkekler oluşturuyordu.

Alışkanlıklar açıklamaya yeter mi?

Bu dengesizlik konusunda farklı değerlendirmeler yapılıyor. Birçok bilim adamı, erkeklerin kötü, kadınların iyi alışkanlıklarına dikkat çekiyor.

SİGARA İÇME ALIŞKANLIĞI: Örneğin sigara içme alışkanlığı. Çin'de iki erkekten birinin sigara içtiğine, kadınlarda ise sigara içme oranının yüzde 5'te kaldığına işaret eden bilim adamları sigara içenlerin hücrelerinin virüslere daha duyarlı olduğuna dikkat çekiyor. Ancak bu teoriye ciddi bir itiraz var. California Üniversitesi'nden Hua Linda Cai, Çin'de korona nedeniyle hasta olan insanların sadece yüzde 12.5'inin sigara içtiğine dikkat çekiyordu. Bu oran Çin toplumunda sigara içenlerin oranıyla örtüşmüyordu.

KADINLARDAKİ HİJYEN ALIŞKANLIĞI:Herkesin hemfikir olduğu detay, kadınların hijyen kurallarına daha fazla uymasıydı. Bu teoriye göre el yıkama ve temizlik virüsten korunmanın en etkili yolu olduğundan kadınlar hastalığa daha az yakalanıyor. Ancak bu teoriye de ciddi bir itiraz var: Konumuz virüsün bulaşması değil, hasta etmesi. Virüsün bulaşması açısından kadınlar erkeklerden daha avantajlı değil.

HASTALIKLARIN FAZLALIĞI: Bazı bilim adamları da durumu erkeklerin, koronanın şiddetini artıran obezite, yüksek tansiyon, şeker, kanser, akciğer ve kalp/ damar hastalıklarına yakalanma eğilimlerinin kadınlardan daha yüksek olmasına bağlıyor.

ERKEK VURDUMDUYMAZLIĞI: Bir başka araştırma da erkeklerin kadınlara göre biraz “vurdumduymaz” olduğunu ve hastalık ilerlemeden hastaneye gitmediğine dikkat çekiyor.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN