Deniz Zeyrek, gazetecilerin yarasına parmak bastı
Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek bugünkü yazısında teknoloji ile hayatımıza giren ve zamanımızın çoğunu ayırdığımız 'sosyal medya'nın gazetecilere sunduğu imkanlarla birlikte getirdiği ciddi sorunları kaleme aldı ve gazetecilerin gerçek haber yapmakta işlerinin nasıl zorlaştığını belirtti.
Zeyrek, sahte hesaplardan yapılan paylaşımlar ile insanların kandırıldığını, gerçeğin bu kadar yalan haber içinde kaybolduğunu ve gazetecilerin de sosyal medyada yer alan bunca yalan haberle mücadelesini yazdı.
Sosyal medyada yer alan fotoğrafların nasıl kurgulanıp servis edildiğini açıklayan Zeyrek, yalan haberler arasından gerçeği bulup çıkarmanın güçleştiğini bu nedenle gazetecilere daha çok iş düştüğünün altını çizdi.
Zeyrek, ABD ve Avrupa'da bir çok düşünce kuruluşları ve üniversitenin bu konuda araştırmalar yaptığını bu sorunu irdelediğini belirterek, bu çalışmaların sonunda sorunların başında “organize manipülasyon grupları” ve onların ürettiği “yalan haberler” geldiğini paylaştı.
Bu grupların doğrudan başka ülkelerin iç işlerine, diplomatik gelişmelere dair manipülasyonlar yaptığını ya da ülkelerindeki iç politik gelişmelere odaklandığını yazan Zeyrek o grupların bazılarının doğrudan devletler tarafından, bazılarının da “oligarklar” gibi yönetim yanlısı iş adamları tarafından (genelde el altından) desteklendiğini aktardı.
İşte Deniz Zeyrek'in “Böyle bir şahıs gerçekte yok” çağı yazısından ilgili bölüm:
Yüksek teknolojinin hayatımıza soktuğu sosyal medya, gazetecilere çok büyük imkanlarla birlikte ciddi sorunlar yaratıyor. Türkiye'dekileri bilmiyorum ama ABD'de ve Avrupa'da birçok “düşünce kuruluşu” ile üniversiteler, bugünlerde bu sorunları masaya yatırıyor.
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki sorunların başında “organize manipülasyon grupları” ve onların ürettiği “yalan haberler” geliyor. O grupların bazıları doğrudan devletler tarafından, bazıları da “oligarklar” gibi yönetim yanlısı iş adamları tarafından (genelde el altından) destekleniyor.
Bu gruplar, doğrudan başka ülkelerin iç işlerine, diplomatik gelişmelere dair manipülasyonlar yapıyor ya da ülkelerindeki iç politik gelişmelere odaklanıyor.
ŞAŞIRTICI ÖRNEKLER
Sahte siteler kuruyor, farklı fotoğrafları bir araya getirerek yeni yüzler yaratıp, o fotoğraflarla hiç yaşamamış profiller oluşturuyorlar. O profillerle, sağ gösterip sol vuran “troll” hesaplar açıyorlar ya da bilgisayarlar aracılığıyla “bot” hesaplar üretiyorlar. Ürettikleri yalan haberleri, montaj/fotomontaj fotoğraf ve görüntüleri organize bir şekilde yayıyorlar ya da geçmişte kaydedilmiş bazı fotoğraf ve görüntüleri güncel gibi gösteriyorlar.
Deniz Zeyrek'in yazısının tamamı