Demokrasi mücadelesinden Cemaat sözcülüğüne Taraf'ın 9 yıllık öyküsü

O gazeteler arasında bir tanesi vardı ki, attığı manşetler ile yaptığı yayınlar ile köşe yazarları ve hepsinden önemlisi polemikleriyle Türk medya tarihine damga vurmuştu.

GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK
BÜLENT TELLAN


"Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kararname"
ye göre, dün 3 haber ajansı, 16 televizyon, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi ile 29 yayınevi ve dağıtım kanalı kapatıldı.

O gazeteler arasında bir tanesi vardı ki, attığı manşetler ile yaptığı yayınlar ile köşe yazarları ve hepsinden önemlisi polemikleriyle Türk medya tarihine damga vurmuştu.

O gazete Taraf gazetesiydi...

Taraf, "Düşünmek taraf olmaktır" sloganıyla 15 Kasım 2007'de Türkiye çapında yayın yaşamına başladı. Merkezi İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki Kadıköy ilçesinde olan gazetenin sahibi "Alkım Gazetecilik A.Ş.'ydi.

Gazetenin ilk Genel Yayın Yönetmeni romancı kimliği ile tanınan Ahmet Altan oldu. Genel Yayın Yönetmeni Yardımcıları ise Yasemin Çongar ve Alev Er'di.

DAĞLICA, AKTÜTÜN, GEDİKTEPE, HANTEPE...

Gazete, ilk sayısından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili "Sivil toplum kuruluşları andıcı". "Genelkurmay'ın Türkiye'yi biçimlendirme planı" gibi belgeleri yayınlamasıyla büyük ses getirdi. Türk Silahı Kuvvetlerinin 2007 Dağlıca saldırısı,  2008 Aktütün saldırısı, 2010 Gediktepe saldırısı, 2010 Hantepe gibi bazı terör saldırılarında ihmali olduğuna dair belgeler yayınlamasıyla dikkat çekti.

ERGENEKON, BALYOZ DARBE GİRİŞİMİ, KAFES EYLEM PLANI, wİKİLEAKS...

Ergenekon soruşturmasıyla ilgili, "AKP ve Gülen'i bitirme planı", "Kafes Eylem Planı", "Balyoz darbe planı" gibi pek çok bilgi ve belge de ilk önce Taraf gazetesinde yayımlandı.

WikiLeaks tarafından yayımlanan, ABD Dışişleri Bakanlığı ve dünya genelindeki ABD büyükelçilikleri arasındaki ayrıntılı yazışmalardan oluşan Türkiye ile ilgili diplomatik belgeler de, 17 Mart 2011'den itibaren gazete yayımlandı. Bu belgelerin Taraf'ta yayımlanmasını bizzat  WikiLeaks'in sahibi Julian Assange istemiş, Yasemin Çongar internetten yürütülen şifreli yazışmalarla Assange'ın karargahına ulaşmış, yapılan görüşme sonunda çoğunluğu ABD'li diplomatlara ait olan belgeler Çongar'a teslim edilmişti.



EKONOMİK ÇÖKÜŞ...

Zaten maaş ödemelerinde güçlük çekmekte olan Gazete, Aktütün saldırısına dair  belgeleri yayımladıktan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da sert bir şekilde eleştirmesiyle; zaten sayısı az olan reklamları hiç alamamaya başladıgını iddia etti.


9 Kasım 2008 tarihinde gazetenin sürmanşetinden yayınlanan "Zor günlerden geçiyoruz" haberinden sonra gazetenin okurları gazeteyi destekleyici reklamlarını gazetede yayınlamaya başladılar. Gazeteye, destek vermek isteyen okurlar, "Taraf okumak konforu bozup sorumluluk almayı gerektiriyor" sloganıyla Taraf Okurları Derneği'ni kurdular.

Taraf bu sürecin ardından dağıtımı için Gülen Cemaati'nin gazetesi olan Zaman'ın dağıtım şirketi ile anlaştı.

SONA DOĞRU KOŞAR ADIM...

Kurucu Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan ve yardımcısı Yasemin Çongar, Aralık 2012'de Taraf gazetesindeki görevlerinden istifa etti.

1 Şubat 2013 tarihinde Genel Yayın Yönetmeliği koltuğuna ve gazetenin başına; eski Cumhuriyet gazetesi yazarı "Oral Çalışlar" getirildiyse de, Çalışlar kısa bir dönem sonra gazeteden ayrıldı. Çalışlar'ın hemen ardından Yıldıray Oğur, Cihan Aktaş ve Cahit Koytak da gazeteden ayrıldı.

Gazetenin yeni Genel Yayın Yönetmeni ise Neşe Düzel oldu.

CEMAATE YAKIN YAYIN ÇİZGİSİNDEN CEMAATİN SESİNE...

Askeri vesayetin yıkılması için yürütülen mücadele sürecinin en güçlü ve cesur sesi Taraf'ın dikkat çeken muhabiri Mehmet Baransu Cemaat ile Taraf ilişkisinin en güçlü delili olarak ortadaydı.

Genelkurmay Başkanlığı’nın, 27 Aralık 2013’de, “TSK’nın muvazzaf ve emekli personelinin yargılandığı davalarda TSK’yı hedef alacak şekilde suç delilleri üretildiği, davalarda görev yapan adli kolluk, savcı ve hakimlerin yargılamada savunmanın görüşlerini dikkate almadığı, suç delillerini manipüle etiği” gerekçesiyle yaptığı suç duyurusu üzerine Balyoz davasında kumpas iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında, Mehmet Baransu 2 Mart 2015 tarihinde tutuklandı.

Son olarak 27 Temmuz 2016 günü, "Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kararname"ye göre, 3 haber ajansı, 16 televizyon, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi ile 29 yayınevi ve dağıtım kanalı ile birlikte Taraf gazetesi de kapatıldı.