Darbe söylentileri Fehmi Koru'yu geçmişe götürdü

İlker Başbuğ'un iddiaları sonrası başlayan darbe söylentileri sonrası köşe yazısında bu konuyu işleyen Fehmi Koru, Turgut Özal'ın erken vefatının ardından yaşanan süreci hatırlattı.

Fehmi Koru, son dönemlerde hız kazanan darbe ve FETÖ'nün siyasi ayağı tartışmalarından yola çıkarak Özal sonrası yaşananları anımsattı.

Koru, Tansu Çiller'in Başbakan olduğu süreçte hem Genelkurmay Başkanlığı'nın hem de Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın sürece etkisini kaleme aldı. Koru, İlker Başbuğ'un başlattığı tartışmaları bu sürece ilişkilendirdi. 

İşte Fehmi Koru'nun yazısı:

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un bir televizyon programında söyledikleri bayağı ciddi bir tartışma yaşanmasına vesile oldu. Tartışmalar uzayınca, İlker Paşa, avukatları aracılığıyla, duyduğu rahatsızlığı kamuoyuyla paylaştı.

Daha önce de başka vesilelerle aynı türden açıklamalar yapmış İlker Başbuğ; o zaman ses getirmeyen sözlerinin şimdilerde gök gürültüsüne benzer bir uğultuya sebep olmasını anlayamadığı açıklamadan belli oluyor.

Oysa sebep açık: Bir süredir toplumda sesi duyulmasına izin verilen isimler ‘yeni bir darbe girişimi’ olabileceği iddiasını seslendiriyorlar. AK Parti’nin itibar ettiği yorumculara ek olarak partinin bazı yetkilileri de aynı ihtimali dile getirmekteler. Amerikan RAND kurumunun Pentagon’a hazırladığı raporda da o ihtimale yer veriliyor.

Bunun üzerine, bir yasanın ‘FETÖ’nün siyasi ayağı’nın AK Parti’ye uzandığına kanıt olarak sunulması ve bunun eski bir Genelkurmay Başkanı tarafından yapılması elbette tartışmaya tuz biber yerine geçecekti.

Nitekim öyle de oldu.

“Keşke konuyu hiç açmasaydım” demiş midir İlker Paşa?

Tartışmayı köşemden izlerken zihnim beni eskiden yaşanmış olaylara seyahate çıkardı. Özellikle de kısa süre önce de burada sözünü ettiğim bir kitapta okuduklarıma…

Sabahattin Önkibar kendisinden bazı çevrelerin ‘derin ve gizli devlet gazetecisi’ diye söz ettiklerinden hareketle ülkemizde neden ‘derin devlet’ olmadığını ispatlama yükümlüğünü üzerine almış ve bunu dolaylı yoldan gerçekleştirmek üzere kolay okunan bir kitap yazmış.

Yazının tamamı için tıklayın...