Daha 16 yaşında ama kitaplı bir şair

Haftanın kültür sanat gündeminde bu kez çok genç bir şair, yazımı henüz bitmiş bir polisiye ve yeni bir edebiyat blogu var. Dileğim ise 2016’nın hepimiz için bol kitaplı, bol filmli bir olması...

GAZETECİLER.COM - 

Yetişkinleri de heyecanlandıran bir lunaparkta yılbaşı kutlamaları nasıl olur dersiniz?

Hangi yazar beşinci kitabında, intikam peşinde koşan iki psikopat katili anlatıyor?

16 yaşındaki genç bir kız, şiirleri ile kitap avcılarını peşinden koşturuyor...

Yeni bir kitap sitesi okurlar ile buluştu. Üstelik siteyi bir polisiye yazarı açtı...

Tüm bunlar ve daha fazlası bu hafta hepsi Yeni Yüzyıl'ın cumartesi ekinde, Sayım Çınar ile Kültür Pazarı'nda! İşte Sayım Çınar'ın o yazısından dikkat çeken bölümler:

Kopenhag filmini izlememin hemen ardından bu kente gitme kararı aldım. Yeni yılı da bu özel coğrafyada karşıladım. İlginç bir aşk hikayesi vardı filmde, Tivoli’deki sahne aklımdan çıkmıyordu. Bu lunaparkta özel bir zaman geçirdim. Tivoli Garden’ın 63 metre yüksekliğindeki Golden Tower’ı ile şehrin ve parkın manzarasında rüzgarı hissetmek şahaneydi. Yetişkinleri de heyecanlandıran bir lunapark burası. Filmin geçtiği kentte birkaç gün yaşamak özel bir deneyim olarak kişisel tarihime geçti. 

İKİ PSİKOPATIN PEŞİNDE

Gerilim-polisiye türünün nitelikli yazarlarından Önay Yılmaz, yeni kitabının hazırlıklarını tamamladı. Yılmaz, beşinci kitabında bu kez intikam peşinde koşan iki psikopat katili ele alıyor. Her zaman olduğu gibi, kahramanları dedektif Çetin Akın ile gazeteci Ahmet Kerim, bu iki katilin tüyler ürpertici ve akıl almaz cinayetlerini aydınlatabilmek için nefesleri kesen bir mücadeleye girişiyor. Heybeliada Cinayetleri ve Günbatımı Cinayetleri ile korku türünü sevenlerin gönlünde taht kuran Yılmaz, son kitabıyla okuyucularını yine sayfaların başına mıhlayacak. Benden söylemesi…

YENİ BİR KİTAP SİTESİ 

Bir diğer güzel haber de polisiye yazarı Aziz Hatman'ın başlattığı kitapeki.com. Farklı sektörlerden isimlerin yazıları, söyleşileri ve eleştirileriyle şekillenen sitede, video söyleşiler de var.

Edebiyata dair her türlü girişimi son derece önemli buluyorum, okurları da bu edebiyat ve yaşam sitelerini takip etmeye davet ediyorum.

YAŞGÜNÜ SÜRPPRİZİ

Zeynep Yasmin, henüz 16 yaşında. İlk kitabı Araf’ın Işığı, Şubat ayında İnkılâp Yayınevi’nin Sayfa6 Yayınları’ndan çıkıyor. Çok özel bir öyküsü var bu kitabın.

2015 Ekim’inin başında 15. Frankfurt Türk Film Festivali’ni izlemek için Almanya’ya yaptığım seyahat sırasında Frankfurt Konsolosu Özkan Durmaz ile tanıştım. Kendisi şiir, edebiyat ve sinemayla iç içe bir hayat yaşıyor.

Sohbetimiz sırasında, 16 yaşındaki kızı Zeynep Yasmin’in, kardeşi Aren Kemal’in birinci yaşgününde, ABD’den gönderdiği şiiri paylaştı benimle, “Boynuz kulağı geçiyor, ne mutlu!” diyerek. Araf’ın Işığı’nı okuduğumda çok etkilendim. Özkan Bey de etkilenmiş ve şiiri alır almaz, lisede sınıf arkadaşı olan, değerli şair ve eleştirmen Nihat Ateş’e göndermiş.

Ateş de şiiri çok beğenmiş ve şiir sayfalarının editörlüğünü yaptığı insanbu.com’da yayımlamış Yasmin’in ilk şiirini. Hem de bir sürpriz yaparak; Zeynep Yasmin’in 16 yaşına bastığı doğumgününde… Sonra şiirler birbirini izlemiş. Okuduğum şiirlerin, 16 yaşındaki bir genç kızın kaleminden çıkması çok etkileyiciydi. Özkan’dan Zeynep Yasmin’in şiirlerini bir dosya olarak istedim.

Ben bir yazar avcısıyım; iyi şairi, yazarı tanırım. Kısa bir süre sonra dosyayla İnkılâp Yayınevi’nin genel müdürü Aren Bey’in yanında aldım soluğu.

Adaşı için yazılmış şiir onu da etkiledi ve bu kitap çıktı ortaya. Edebiyatımıza bir armağan, genç, güzel bir ses olarak. Yolun açık olsun Zeynep Yasmin!