"Çüşş... Yetmez bir de OHA demek istiyorum!"

Bu tepki Vatan yazarı Ercan İnan'a ait. İnan devletin Doğan Grubuna tuzak kurduğunu iddia ediyor. Peki o tuzağın amacı neydi?

Vatan yazarı Ercan İnan, devletin Doğan Grubuna tuzak kurduğunu iddia ediyor. Aydın Doğan'ın büyük bir katakulliye getirildiğini savunuyor... Peki Doğan Grubu'na kurulan tuzağın amacı ne? Onu da köşesine taşıyor;

(...)

Ambarlı Elektrik Santrali'nin ihtiyacı olan 350 bin tonluk fuel oil için yapılan ihaleye tek teklif Petrol Ofisi'nden geliyor. PO "Ürünün tamamı için 5 nolu fuel oil garantisi veremem. Teklifimizin bazen fuel oil 5, bazen de fuel oil 6 olarak teslim edilecek şekilde geçerli olduğu dikkate alınarak değerlendirilmesi gerekiyor" diyor. 

EÜAŞ İhale Komisyonu bu ikaza rağmen ihaleyle ürünü alıyor. Dün itibarıyla ise Petrol Ofisi, şartnameye uygun olmayan fuel oil 6 satmakla suçlanıyor ve Doğan Holding ile birlikte kamu ihalelerine 1 yıl süreyle katılması yasaklanıyor. Ayrıca suç duyurusunda bulunuluyor. Belgeler ise suçlamanın ne yazık ki art niyetli bir tuzak olduğu izlenimini uyandırıyor.

Devlet, vatandaşına ya da kendisine milyonlarca lira vergi kazandıran, istihdama katkı sağlayan müteşebbisine tuzak kurar mı? Şayet dünkü belgeler elime geçmemiş olsaydı, saf bir vatandaş olarak "Olur mu öyle şey. Devlet ciddi bir kurumdur. Öyle katakullilere devlet katında yer olmaz" derdim.

Ancak belgeleri gördükten, analiz ettikten sonra bende ciddi bir hayal kırıklığı oluştu.

Aydın Doğan'ın başına gelen son olay düpedüz bir tuzaktır. "Patronunu aklamaya, gözüne girmeye, aferin almaya çalışıyor" basitliği ve ilkelliği çerçevesinde bakmadan, belgeleri konuşturacağım bu yazıya lütfen dikkatlice göz atın ve 'devlet tuzak kurar mı kurmaz mı' okuyucu olarak siz karar verin.

PO neyle suçlandı?

Fotoğrafı net olarak görebilmek için önce Petrol Ofisi'nin neyle suçlandığını iyi anlamak lazım. Ambarlı Elektrik Santrali'nde kullanılacak yakıtın ihalesi öncesinde teknik şartnamede değişiklik yapılıyor. İşletmede 5 nolu fuel oil kullanılması isteniyor. Zira 6 nolu fuel oil'in kükürt oranı yüksek ve hem çevre hem de insan sağlığı için olumsuz etkileri var. Yapılan araştırmada, Aralık 2008'de Petrol Ofisi tarafından ihalesi kazanılarak işletmeye verilen 350 bin tonluk yakıtın bir bölümünün şartnameye aykırı özelliklere sahip olduğu yani tamamının fuel oil 5 kapsamında bulunmadığı belirleniyor. Bunun üzerine şartnameye uygun olmayan ürün kabul eden 17 EÜAŞ yetkilisi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor.  Petrol Ofisi'ne de şartnameye uygun olmayan ürün teslim ettiği için kamu ihalelerinden 1 yıl men edilme cezası veriliyor. Söz konusu ihale yasağına Doğan Holding de ekleniyor. Ayrıca savcılığa suç duyurusunda bulunulacağı belirtiliyor.

Şimdi gelelim gerçeklere

Acaba durum öyle mi. Gerçekten Petrol Ofisi devletin bir kurumuna ayıplı mal mı satıyor?

Belgeleri konuşturarak bu soruya açıklık getirelim.

Tarih 10 Eylül 2008. PO'dan, Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü Malzeme Yönetimi ve Ticaret Dairesi Başkanlığı'na bir yazı gidiyor. (Belge 1) O yazıda özetle, Ambarlı için alınacak 350 bin tonluk fuel oil işinde teknik şartnamede sadece fuel oil 5 spesifik değerlerinin belirtildiğine dikkat çekiliyor. "Şartnamenin hem fuel oil 5 hem de fuel oil 6'yı kapsayacak şekilde belirlenmesi gerektiği düşüncesindeyiz" deniyor.  (Çok kafa karıştırmak istemiyorum ama neden bu uyarının yapıldığını, 'fuel oil 5 ile 6 arasında 1 kuruşluk bile fiyat farkı yok' kutusunu okursanız daha iyi anlayabilirsiniz). Söz konusu yazıya, Tüpraş'ın 31 Temmuz 2008 tarihli yazısı da ekleniyor. (Belge 2) O yazıda Tüpraş "Sürekli olarak fuel oil 5 ya da fuel oil 6 üretim ve teslimini garanti edemem" diyor. (Zaten teknik olarak hiçbir rafineri bu garantiyi veremiyor. Hampetrolün kaynağına göre kükürt oranı üretimden üretime değişiyor.)

Bu uyarıdan sonra 7 Ekim 2008'de yani ihalenin yapılacağı gün Petrol Ofisi, EÜAŞ'ı bir kez daha uyarıyor. İhale Komisyonu Başkanlığı'na hitaben yazılan yazıda (Belge 3) "Tüpraş rafinerileri teslimatlarına bağlı kalarak bazen fuel oil 5 bazen de fuel oil 6 teslim edilerek kurumunuza fatura edileceği hususları dikkate alınarak teklifimizin değerlendirilmesi gerekmektedir." deniyor.

Bu belge çok önemli. Zira Petrol Ofisi, devleti kandırmıyor, net olarak kıvırmadan, açık açık 'Sürekli fuel oil 5 teslim edemem' diyor. 'Teklifimi buna göre değerlendir, istersen de kabul etme' demeye getiriyor. Aynı yazıya yine Tüpraş'tan alınan yazı da ekleniyor. (Belge 4) 18 Eylül 2008 tarihli yazıda Tüpraş bir kez daha "Santralin ihtiyacı olan 350 bin ton yakıtın tamamını fuel oil 5 olarak teslim garantisi veremem" diyor.

Bu yazılı uyarının dışında Petrol Ofisi yetkilileri ihale komisyon üyelerine de durumu şifahi olarak bildiriyor.

Ne kadar şeffaf değil mi?

Ayıplı mal satmak isteyen böyle mi davranır?

Neyse...

İhaleye tek katılımcı olarak PO giriyor. Bir katılımcı daha var, ancak son anda fiyat teklifi vermiyor. Birim fiyat teklif mektubu da açık açık fuel oil 5/6 şeklinde belirtiliyor. (Belge 5) Teklif edilen birim fiyat 0.99599 TL. KDV hariç toplam tutar 348 milyon 596 bin 500 lira yapıyor.

Bu şartlar dahilinde birim fiyat teklif cetvelinde belirtildiği şekilde yani fuel oil 5/6 olarak teklif kabul ediliyor ve PO ile EÜAŞ arasında 25 Aralık 2008'de sözleşme imzalanıyor.

Kurum teknik olarak sürekli fuel oil 5 teslim edilmesinin imkansız olduğunu, bunun da rafineriden kaynaklandığını kabul ediyor. PO'dan sözkonusu teslimatlarda hangi cins fuel oil'in teslim edildiğinin belgelendirilmesi isteniyor. EÜAŞ her teslimde parti malın fuel oil 5 mi fuel oil 6 mı olduğunu da bizzat kayda geçiriyor. Yani bazen fuel oil 5 bazen fuel oil 6 teslim alındığı bir kez daha teyid ediliyor. (Kandırmaca var mı? Herşey aleni değil mi?)

Sonra düğmeye basılıyor

Sonra ne oluyor? Aslında ne olduğu çok net. Doğan Yayın Holding'e vergi kaçakçılığı suçlamasının tebliğ edildiği tarihte, Petrol Ofisi Orta Anadolu Bölge Müdürlüğü'ne de EÜAŞ Genel Müdürlüğü'nden bir yazı gidiyor. (Belge 6) Sanki aynı anda düğmeye basılmış gibi...

O yazıda, sanki bilinmiyormuş, sanki Petrol Ofisi gizlemiş de, sanki araştırılmış da bulunmuş bir şey yakalanmış gibi yakıt teslimatlarında 6 nolu fuel oil teslimatının da yapıldığının tespit edildiği haber veriliyor.

Vay bee..

Araştırarak vakit kaybetmişsiniz. Zaten PO bu durumu size defalarca yazmış.

Zaten ihaleye de o şartla girmiş.

Akıllara durgunluk veren yazının ikinci paragrafındaki şu ifade çok ilginç: "Bazı yazışmalarımızda Tüpraş'tan 5 nolu fuel oil temin edilemediği durumlarda 6 nolu fuel oil'in de kabul edilebileceğine dair görüş bildirilmiş ise de..."

Pişkinliğin bu kadarına ben ne diyeyim.

Hem 6 nolu fuel oil kabul edileceğine dair görüş verdiklerini kabul ediyorlar, hem de ihale sözleşmesine uygun olmayan teslimat yapıldığını belirtiyorlar.

Bu düpedüz tuzaktır.

Bu resmen bir kurumu mağdur etmek için yapılmış katakullidir.

Pişkinliğin yüzsüzlüğün böylesine akıl erdiren, bu noktadan saldırarak "Aydın Doğan'a bir yumruk daha vurur muyuz" diyen tüm aklıevvelleri kutluyorum. Kutlarken ayrıca,

Çüşş...

Yetmez bir de 'OHA' demek istiyorum