Cumhuriyet'te Genel Yayın Yönetmeni kim olacak?
Çakırözer’in ardından, genel yayın yönetmenliği için teklif götürülmesi planlanan isimlerin halen HaberTürk'te yazan, eski Milliyet Genel Yayın Yönetmeni ve eski Cumhuriyet çalışanı Umur Talu ile gazetenin yazarlarından Can Dündar ol
GAZETECİLER.COM - Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu, Utku Çakırözer’i Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği görevinden aldı. 5 aylık yönetmenliği süresince yazı işlerinde yaşanan görüş ayrlıklarının ardından son olarak Charlie Hebdo'nun katliam sonrasındaki sayısından yapılan yayın üzerine gazete içinde ve dışında çıkan tartışmalara muhatap olan Çakırözer, istifa teklifini reddetti.
Çakırözer, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç'in gündeme getirdiği "görevden alma yerine istifa etmesi" önerisine, "Ben başarısız olduğumu düşünmüyorum, istifa etmeyeceğim. Alınacak karara saygılıyım" cevabını verdi. Çakırözer’in ardından, genel yayın yönetmenliği için teklif götürülmesi planlanan isimlerin halen HaberTürk'te yazan, eski Milliyet Genel Yayın Yönetmeni ve eski Cumhuriyet çalışanı Umur Talu ile gazetenin yazarlarından Can Dündar olduğu öğrenildi.
ŞİMDİLİK GÜRAY ÖZ YÖNETECEK
Yeni yayın yönetmeni belirlenene kadar yazı işlerini, Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi ve gazetenin okur temsilcisi Güray Öz'ün yöneteceği öğrenildi.
Çakırözer, eylül ayında atandığı Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmenliği görevi sırasında yazı işleri yöneticileriye yayın politikası konusunda görüş ayrılıkları yaşadı. Gazete koridorlarında konuşulan bilgilere göre, İbrahim Yıldız'ın Genel Yayın Yönetmenliği'ni bıraktığı süreçte yazı işlerini yöneten Genel Yayın Koordinatörü Murat Sabuncu ve Yazı İşleri Müdürü Ayşe Yıldırım Başlangıç ile anlaşamayan Çakırözer, yazı işlerinde daha rahat çalışabileceği isimler görevlendirememekten yakındı. Tartışmalı süreçte zaman zaman istifa kararı alan Sabuncu ve Yıldırım, Yayın Kurulu üyesi ve gazetenin kıdemli yazarı Hikmet Çetinkaya ile İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay tarafından geri döndürüldüler. Ancak hafta içinde, Sabuncu ve Yıldırım, yeni yönetimin belirlenmesi için, İcra Kurulu'nun bilgisi dahilinde idari görevlerinden istifa ettiler.
Cumhuriyet'te habercilik perspektifini genişleterek yenileşme arayışlarının gündeme getirildiği süreçte yayın yönetmenliğine atanan Çakırözer, gazetede açılıma karşı çıkan geleneksel kanatla denge oluşturmaya yöneldiği eleştirilerine de muhatap oldu.
CHARLIE HEBDO SEÇKİSİ İLE ÇOK TARTIŞILMIŞTI
Çakırözer'in ismi, son olarak Paris’te Charlie Hebdo dergisine yapılan ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından çıkan derginin ilk sayısının Cumhuriyet’te yayımlanması sürecinde tartışmalara konu olmuştu. Çakırözer’in kararıyla, 16 sayfalık baskının tamamı değil, özel sayıdan, peygamberin tasvirinin yer aldığı kapağın da dahil edilmediği 4 sayfalık bir seçki yayımlandı.
14 Ocak 2015 tarihli sayının dağıtılacağı gece, polisler, gazetenin dağıtımcısı olan Yay-Sat'a ait kamyonları matbaadan çıkarken durdurdu. Yaklaşık bir saat süren kontrol savcılıktan gelen “Charlie Hebdo kapak karikatürünün seçkide yer almadığı” bilgisi üzerine sonlandırıldı ve kamyonların dağıtıma çıkmasına izin verildi.
İlgili yayın, devam eden günlerde başta hükümet ve hükümete yakın yayın organları tarafından “dine hakret etmek”le itham edilirken, Cumhuriyet gazetesi içinde de tartışmalara neden oldu. Gazete yazarlarından Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan, ek yayının yapıldığı gün seçkide yer almayan Charli Hebdo kapağını köşelerine taşırken Çakırözer, kararını şöyle açıkladı:
"Yazarlarını terör saldırılarında yitiren Cumhuriyet,
Charlie Hebdo katliamının acısını çok iyi anlamaktadır. İfade
özgürlüğüne yönelik bu saldırıyı en şiddetli biçimde kınadık.
Dayanışmamızı haber ve yorumlarımızla gösterdik. Bu dayanışmanın
parçası olarak Charlie Hebdo'nun özel sayısından dört sayfalık bir
seçkiye bugün gazetemizde yer veriyoruz. Bu seçkiyi hazırlarken
yayın ilkelerimiz ışığında toplumların inanç özgürlükleri ve dini
hassasiyetlerine de özen gösterdik. Cumhuriyet, bugüne kadar olduğu
gibi bundan sonra da ifade özgürlüğünü savunmaya var gücüyle devam
edecektir. Yayınladığımız seçkide çok sayıda istişare sonrasında
derginin kapak sayfasına yer
vermedik.”
"İSTİFA ET" ÖNERİSİNE "BAŞARISIZ OLMADIM" YANITI
Gazetenin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu, bugün (30 Ocak 2015) yaptığı toplantıda Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın gündeme getirdiği “genel yayın yönetmeni” tartışmasını ele aldı. Yönetim Kurulu, Utku Çakırözer’in yayın yönetmenliği görevinden alınmasını kararlaştırdı. Cumhuriyet Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç'in "görevden alma yerine istifa etmesi" önerisine, Çakırözer "Ben başarısız olduğumu düşünmüyorum, istifa etmeyeceğim. Alınacak karara saygılıyım" cevabını verdi.
5 AY ÖNCE
ATANMIŞTI
Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu, Utku Çakırözer’i, İbrahim Yıldız’ın istifası ardından 10 Eylül 2014’te gazetenin yayın yönetmenliğine atandı. Yaklaşık 4 yıl boyunca gazetenin Ankara Temsilciliği’ni üstlenen Çakırözer’in yayın yönetmenliğine atanması kararını, Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, twitter hesabından açıkladı.
Çakırözer, yeni pozisyonu hakkında 12 Eylül’de “Bu sıkıntılı Türkiye tablosu içinde Cumhuriyet, en büyük umut kaynaklarından biri. Bu umutlu yolculukta var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Yayın yönetmenliğinin yaklaşık beş ay sürmesi nedeniyle, Çakırözer, gazetenin tarihinde bu görevde en kısa süre kalan isim oldu.
GENEL YAYIN YÖNETMENİ KİM OLACAK?Çakırözer’in ardından Cumhuriyet’in yayın yönetmenliğini kimin yapacağı konusunda henüz karar verilmedi. Vakfın gündemindeki isimler arasında halen HaberTürk'te yazan, eski Milliyet Genel Yayın Yönetmeni ve eski Cumhuriyet çalışanı Umur Talu ile gazetenin yazarlarından Can Dündar var.
Çakırözer'ün, yazarlık gibi bir görevle gazetede devam edip etmeyeceği henüz bilinmiyor.
UTKU ÇAKIRÖZER KİMDİR?1970 yılında Eskişehir’de doğdu. Eskişehir Anadolu Lisesi’nden mezuniyetinin ardından, Bilkent Üniversitesi’nde mühendislik alanında lisans ve siyaset bilimi alanında yüksek lisans dereceleri sahibi oldu. ABD’de Maryland Üniversitesi Phillip Merrill Gazetecilik Okulu’nda bir yıl interaktif gazetecilik eğitimi aldı.
Gazeteciliğe 1994 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nde stajyer olarak adım attı. Kanal 6 ve TRT’deki görevlerinin ardından 1996’da girdiği Milliyet’te sırasıyla siyaset, savunma ve dış politika alanlarında muhabirlik yaptı.
Mesleki bilgi ve deneyimini artırmak için gittiği ABD’de Nisan-Ağustos 2008 tarihleri arasında Los Angeles Times Gazetesi’nde; Eylül 2008-Temmuz 2009 tarihleri arasında da Washington Post Gazetesi’nin multimedya bölümünde çalıştı.
Ağustos 2009’da Akşam Gazetesi’nin Ankara Temsilcisi olan Çakırözer, Mustafa Balbay’ın ardından 2010 yılı Nisan ayından Eylül, 2014’e kadar Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilciliği görevini yürüttü. Eylül, 2014’te Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni olan Çakırözer, Ocak, 2015’te bu görevden alındı.
2006’da Çağdaş Gazeteciler Derneği Gazetecilik Ödülü, 2007’de Nezih Demirkent Gazetecilik Ödülüne layık görülen Utku Çakırözer, Uluslararası alanda da 2008 Daniel Pearl Basın Bursu ve 2009 Humphrey Bursu sahibi. Çakırözer ayrıca 2012 yılı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Gazetecilik ödülünün de sahibi.