Cumhuriyet yazarı Baransu'ya böyle yüklendi!

Bir "bavulculuk" eksikti, Mehmet Baransu sayesinde o da basın tarihine geçmiş olacak.

GAZETECİLER.COM - Cumhuriyet Ankara Büronun deneyimli isimlerinden Işık Kansu, köşesinde "Bavulculuk" başlıklı bir yazı kaleme aldı ve Habertürk'te Mehmet Baransu ile yapılan röportajdan ilginç bir ayrıntıya dikkat çekdi.

Taraf muhabiri Baransu için kullanılan "bavulcu" terimini, besleme basın, iliştirilmiş gazeteci, köşk muhariri, holding gazeteciliği, borazan gibi terimlerle karşılaştıran Kansu, Baransu'nun bu terim için ne düşündüğünü de okurlarıyla paylaştı.

İşte Kansu'nun köşesinden Bavulcu yakıştırması ve o deyim için Baransu'nun söyledikleri:

MEDYUM GİBİ NE DESE ÇIKIYOR

"Bildik camianın Aksiyon dergisinde çalıştıktan sonra ABD'de üç buçuk yıl eğitim gören Mehmet Baransu, günümüzün en popüler isimleri arasında. Bir medyum, bir gelecek okuyucu gibi! "Şunu alacaklar, bunu soruşturacaklar" diyor. Hani, ne derse çıkıyor.

Çalışma yöntemleri bizden epey farklı. Örneğin, gazeteciler elde ettikleri bilgi ve haberleri, gazetelerinde yazmayı seçerler. Götürüp bavulla savcılığa, polise teslim etmezler. Muhabir ile muhbir arasındaki ayrımdır bu ve gazetecilik mesleğini kuralına uygun yapanlar için "muhbir"lik kabul edilemez bir durumdur.

BARANSU "BAVULCU"DAN RAHATSIZ MI?  

Mehmet Baransu, elde ettiği bilgileri bavulla soruşturmacılara verdiği için gazeteciler arasında "bavulcu" olarak tanımlanıyor. Mehmet Baransu'ya, Habertürk'ten Kutlu Esendemir "Bavulcu diyenlere tepki duyuyor musun?" diye sormuş. Baransu, "Bu ülkede böcek kovalayanlar, darbelere ses çıkaramayanlar, darbecilerle ortak eylem yapanlar, psikolojik harp yapanlar araştırmacı-soruşturmacı gazeteci olarak anılıyor" demiş ve eklemiş:

"Bunların gazeteci olarak anıldığı bir ülkede 'bavulcu' olarak anılmak onurdur benim için."

BASIN TARİHİNE YENİ BİR DEYİM KAZANDIRDI

1950'lerde "besleme basın" vardı. Epeydir "holding gazeteciliği" yapılıyordu. "İliştirilmiş gazetecilik", Irak işgali ile gündeme gelmişti. Turgut Özal zamanında "Köşk muharrirleri" ünlüydü.

Her dönemde iktidar sözcülüğüne soyunanlara da "borazan" denirdi.

Bir "bavulculuk" eksikti, Mehmet Baransu sayesinde o da basın tarihine geçmiş olacak.