Coşkun Aral
Haberci
Y&R İstanbul tarafından hazırlanan "Arçelik Ultra HD TV" reklam filmi geçtiğimiz günlerde gözümüze takıldı. Sizler de mutlaka görmüşsünüzdür.
Türkiye'nin köklü markalarından Arçelik’in "4K görüntü kalitesine sahip yeni televizyonu" için çekilen reklam filminde, Türkiye’nin en ünlü belgeselcilerinden biri olan Coşkun Aral başrolde.
Filmde, Coşkun Aral'ı belgesel çekimlerinden birinde, sık ağaçlar ile kaplı bir ormanlık alanda görüyoruz. Yanına çayını karıştırarak gelen Çelik'in ne yapıyorsun sorusuna ise şaşkınlık içinde "Ya sorma ya… Uçağı kaçırdım. Belgesel çekiyorum." diyerek yanıt veriyor.
Uçağı kaçırdığı için belgeseli Arçelik Ultra HD TV’nin önünde çeken Coşkun Aral'ın reklam filmi , Balat’ta, tarihi bir apartmanda çekilmiş. Reklam filminin yönetmenliğini Walky&Talky yapmış, Filmde yaklaşık 40 kişilik bir ekip çalışmış ve yapım aşaması 4 hafta sürmüş.
İŞTE O REKLAM
Doğrusu ya bizim aklımıza gelen soru ise "Coşkun Aral'ı böyle bir reklamda oynamaya ikna eden kimdi?" şeklindeydi.
"HABERCİ" COŞKUN ARAL
Coşkun Aral'ın isminin başına programı ile özdeşleşen "Haberci"yi eklemekte beis görmüyoruz. Aral sadece bir belgeselci değil, uluslararası savaş fotoğrafçısı, gezgin, macera insanı, gazeteci.
1974 yılında Basın fotoğrafçısı olarak başladığı mesleğine Günaydın, Gün, Ekonomi, Politika gazetelerinde devam etti. 1977 yılı, kanlı 1 Mayıs olaylarında çektiği fotoğraflarla ilk kez Sipa Press Ajansı aracılığıyla adını dünya basınında duyurdu. Bu olaya ilişkin fotoğraflarıyla Time, Newsweek dergilerinde yer aldı.
Bunu izleyen yıllarda Sipa Ajansı'nın Türkiye muhabirliğini üstlendi. Bu arada Türk basınında da Türk Haberler Ajansı, Milliyet, Hürriyet gazeteleriyle serbest olarak çalıştı.
1980 yılında ilk defa Sipa Press Ajansı adına Türkiye dışında görev aldı. Polonya'da ünlü Gdansk Grevi, İran, Irak olaylarına ilişkin çalışmalarıyla uluslararası platformda adını duyurmaya başladı. 1980, 12 Eylül darbesini daha önce yaptığı arşiv çalışmalarıyla ünlü Newsweek, L'Express dergilerinin kapaklarında ve yüzlerce uluslararası dergi sayfalarında yansıttı.
UÇAĞINI KAÇIRAN HAVA KORSANLARI İLE RÖPORTAJ YAPTI
14 Ekim 1980 günü kendisinin de yolcu olarak içinde olduğu bir uçağı kaçıran hava korsanları ile röportaj yaparak dünyada ilk olma başarısını gösterdi. Aynı olaya dair fotoğraf ve haberle, Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde ödüller aldı.
1980 yılından itibaren sürekli olarak Lübnan, İran, Irak, Afganistan, Kuzey İrlanda, Çad ve Uzakdoğu'da meydana gelen savaşları görüntüledi. Time, Newsweek, Paris-Match, Stern, Epoca gibi dergiler adına fotoğrafçı olarak mesleğine devam ediyor.
TÜRKİYE'NİN İLK BELGESEL KANALINI KURDU
Aral, 1986 yılında fotoğrafa ilaveten Türkiye'de 32. Gün adına başlattığı savaş TV muhabirliğini asıl mesleği ile birlikte sürdürmekte. Yapım ve yönetimini üstlendiği Haberci programı dışında Aral, Türkiye'nin ilk belgesel kanalı İZ TV'nin genel yayın yönetmenliğini yapıyor.
BU SENARYOYU OYNAMAYA KİM İKNA ETTİ?
Peki asıl sorumuzu soralım. Gazeteciliği, haberciliği ile güven veren, yaptığı belgeseller ile dünyayı ayağımıza getiren Coşkun Aral'a, "uçağı kaçırdığı için televizyon önünde çakma belgesel çektiren" senaryoda rol almaya kim ikna etti.
Sakın yanlış anlaşılmasın... "Coşkun Aral nasıl olur da bir reklam filminde oynar" demiyoruz. Reklam filminde oynayıp kazandığı para ile Türkiye'nin ilk tablet dergilerinden birini kuran Cüneyt Özdemir'e de "neden oynadın bu reklamda" demediğimiz gibi.
Bizim sorguladığımız Coşkun Aral'ı
"2002 Dünya Kupası'nda Kore yerine
Cunda'dan" anlatan ama Kore'den yayın yapıyorum diyen spor
spikerine çeviren senaryo.
Biz şimdi
nasıl izleyeceğiz Çoşkun Aral'ın yaptığı o güzelim belgeselleri...
Nasıl inanacağız onun gerçekten o yerlere
gittiğine?
Coşkun
Aral'ı günün televizyoncusu seçtik. Ama başka bir şey diyemediğimiz
için günün televizyoncusu dedik. Yanlış anlaşılmasın
sakın.