'Çık oraya abuk - sabuk kıyafetler giy...'

Fatih Altaylı'dan Mümtazer Türköne'nin 19 Mayıs yazısına sert eleştiriler geldi. Altaylı, Türköne'nin yazısı için 'saçmalamış' dedi.

GAZETECİLER.COM
Fatih Altaylı'dan Zaman yazarı Mümtazer Türköne'ye 19 Mayıs tepkisi geldi. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamlarının faşizan bir niteliğe sahip olduğunu ve söyleyerek 'neden değiştirmiyoruz' diye sorgulamıştı.

Altaylı, Mümtazer Türköne'nin yazısına "saçmalamış' diyerek tepki gösterdi. İlginç olan ise Altaylı'nın Türköne'nin yazısındaki temel önermeye çok da ters düşmemesine rağmen eleştirilerini sıralaması oldu. Altaylı'nın programdaki partneri Didem Aslan Yılmaz, Türköne'nin 'kutlamaların yapılmaması gerek' dediğini aktarınca söze giren Altaylı Zaman yazarına saydırmaya başladı.

Mümtazer Türköne
tartışma konusu olan yazısında "19 Mayıs kutlamaları 1932'nin faşist İtalya'sından alınma. Neden değiştirmek aklımızdan bile geçmiyor?" demişti. Yani kutlamaların kaldırılması değil değiştirilmesini önermişti. Altaylı, Mümtazer Türköne gibi 19 Mayıs kutlamaları için değiştirilmesi gerekir dese de 'faşizm' tanımlamasına sert çıktı.

"Bu törenlerin yapılmamasını söylemek çok akıllıca bir laf değil. Bence yapılmalı ama böyle yapılmamalı. 19 Mayıs öğrenciler için angaryadır, tatilde kutlamaları katılacak öğrenciler karalar bağlar. Mümtazer Türköne bu dogmatik yaklaşımları sorgulayacaksa işin ucu farklı yerlere gider O'nun yakın olmaya çalıştığı kişileri de rahatsız eder. Ben 19 Mayıs'ın sadece kutlama biçimine karşıyım. Erkekler ve kızlar abuk sabuk beden hareketleri yapar, izleyenler sıkılır, kimse bir keyfi almaz.

19 Mayıs haftasında okulları tatil ederek neden bu haftayı gençlerin spor şöleni haline getirmeyiz ki? Gençliği sporla buluşturan sayısız organizasyon ve etkinlik düzenmesi çok daha iyi olur. Çık oraya kaldır elleri indir kollari kule yap, abuk sabuk kıyafetler giy... Oysa şahane etkinlikler yapılabilir. Bunu hakiki bir şenliğe çevirim kardeşim. Bağnazlığın gereği yok.

Mümtazer Türköne'nin dediği gibi bir şey demiyorum ben. Mümtazer Türköne saçmalamış. 'Öküzün bellediği gibi' falan demiş. İşte 1930'lardan kalan faşizm falan... Alakası yok, bunu bir şenliğe çevirmek gerek, geçler için cazibeli hale getirmek gerek" 

İşte o anlar: