Çiğdem Toker'in düştüğü not dikkatlerden kaçmadı? Kim, ne söyledi?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Kanal İstanbul Çalıştayı'na katılan Sözcü yazarı Çiğdem Toker, sekiz başlıkta 40 ismin konuştuğunu fakat projeyi destekleyen bilim insanlarından kimsenin çalıştayda olmadığını belirtti. Toker, sunumlardan başlıklar paylaştı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde Kanal İstanbul Çalıştayı düzenledi. Çalıştaya katılan Sözcü yazarı Çiğdem Toker bugünkü yazısında katılımcıların açıklamalarına yer verdi ve önceliğin İstanbul'u depreme hazırlamak olduğuna vurgu yaptı.
Öncelik İstanbul'u depreme hazırlamak olmalı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce (İBB) düzenlenen Kanal İstanbul Çalıştayı, alanında yetkin bilim insanı, hukukçu ve uzmanların görüşlerini demokratik bir ortamda ifade etmesine zemin oluşturdu.
Önemli not: Sekiz başlıkta 40 konuşmacı konuştu. Ama projeyi destekleyen bilim insanlarından kimse yoktu. Sebebi mi? Davet edildikleri halde katılmadılar. Sunumların bir kısmından başlıklar paylaşalım:
– Nusret Suna (İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı): Akla zarar bir projeyi konuşmak ve neden yapılmaması gerektiğini yetkili mercilere anlatmak çok yorucu.
– Prof. Naci Görür: Kanal Küçükçekmece/Marmara arasındaki en zayıf halkaya yapılıyor. Bu kesim depremden en şiddetli şekilde etkilenecek.
– Prof. Haluk Eyidoğan: Dinamit atımı, sismik enerji olarak 3.8 büyüklüğünde depreme eş değer enerji çıkacak. Öncelik İstanbul'u depreme hazırlamak olmalı, coğrafyamızı parçalayan kanala değil.
– Prof. Murat Balamir: 75 milyar TL paramız varsa, bu parayı İstanbul'un gelecekteki büyük depreme hazırlanması ve yıkım ve ölüm risklerinin azaltılması için harcayalım.
– Doç. Ceren Zeynep Pirim: Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin iptali, savaş uçaklarının Boğazlar'dan geçememe kuralının yok olmasına sonuç açacaktır. Türkiye'nin sözleşmeyi bozmadan statükoyu devam ettirmesi gerekiyor
– Dr. Rıza Türmen: Boğazın yanına paralel bir kanal açma girişiminin dünyada eşi benzeri yok. Montrö'nün ortadan kalkması Rusya'nın Karadeniz anlayışının değişmesine yol açacak.
– Av. Mehmet Durakoğlu: Kanal İstanbul kente karşı işlenmiş bir suçtur. Baromuz takipçisi olacaktır.
– Em. Tuğamiral Türker Ertürk: Kanal İstanbul, ABD'nin tüm dünyada rahatça giremediği tek deniz olan Karadeniz'de hakimiyetini artırma sonucu doğuracak.
– Prof. Haluk Gerçek: İstanbul Boğazı trafiği artmadı, azaldı. Nedenler: Petrol rezervlerinin azalması, Rusya'nın petrol ihracatını Baltık Denizi'nde yapması, Kuzey Buzulları'nın erimesi, boru hatları ve gemi boyutlarının büyümesi.