'Çiçek, böcek, turşu yaz sana kimse dokunmaz'

Gazetecilere açılan dava sayısı AKP döneminde rekor kırıyor. Hem ceza davası, hem özel tazminat davası.

Hürriyet yazarı Yalçın Doğan, "Gazetecilere açılan dava sayısı AKP döneminde rekor kırıyor. Hem ceza davası, hem özel tazminat davası." dedi ve ekledi: "Çiçek, böcek, turşu, elma, armut, hava sıcak, su soğuk, istediğini yaz, al sana basın özgürlüğü, sana kimse dokunmaz."

İşte Yalçın Doğan'ın Otosansür yılları başlıklı yazısından bir bölüm:

"Çiçek, böcek, turşu, elma, armut, hava sıcak, su soğuk, istediğini yaz, al sana basın özgürlüğü, sana kimse dokunmaz.

Gazetecilere açılan dava sayısı AKP döneminde rekor kırıyor. Hem ceza davası, hem özel tazminat davası. Ya hapse girmiş çıkmış ya da halen hapiste bulunan gazeteciler? Değişik yasalarla basın ve özgürlüğü, Cumhuriyet döneminde en büyük tehditlerden birini yaşıyor.

Gazetecilere açılan dava sayısı artınca, dış baskı sonucu, artışın nedeni yasalardır gerekçesiyle, yasal değişikliğe gidiliyor. Aman, ne iyi. Yok, o kadar değil, yasanın özü değişmiyor, cezaları erteleme yolu seçiliyor. Zaten var olan oto sansürün ertelemeyle birlikte, daha da artacağı kabak gibi ortada. Çünkü, suç tekrarlanırsa, ceza artıyor. Oto sansür, gelsin çiçek, böcek.

Basına verilen cezaların ilk ertelemesi 1997 yılında. İkinci erteleme 1999, üçüncü erteleme 2000'de Rahşan Affı ile. Şimdi sırada dördüncü erteleme var. Aslında ertelenen ceza değil, basın özgürlüğü."