Çetiner çetin: İçinde bulunduğumuz süreç pragmatik olmamızı gerektiriyor

Habertürk gazetesi yazarı Çetiner Çetin, Türkiye ve Mısır arasındaki iyileşmeye başlayan ilişkiler üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sisi’nin geçmiş söylemlerinin bir yana bırakılmasını ve içinde bulunduğumuz sürecin pragmatik olmamızı gerektirdiğini söyledi.

Habertürk gazetesi yazarı Çetiner Çetin, 2013 Temmuz ayında Mısır’da yaşanan darbe sonrası önemli bir gerileme dönemine giren Türkiye ve Mısır ilişkilerinde, Ankara’nın arka bahçe diplomasisinden gerçek diplomatik ilişkiler düzeyine geçmek isterken, Kahire’nin bu konuda temkinli olduğunu söyledi. Çetin, Ankara’dan gelen mesajlarla belirginleşen yakınlaşmanın bir sonucu olarak, Türkiye ve Mısır’ın Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti üzerindeki anlaşmasını gösterdi.


Çetiner Çetin, Mısır’ın hidrokarbon arama ihalesinde Türkiye’nin BM’ye bildirdiği deniz yetki alanları sınırlarına saygılı davranmasının, Ekim-Kasım aylarından bu yana devam eden arka bahçe diplomasisinin ilk somut kazanımı olduğunu söyledi. Çetin, Türkiye’nin Akdeniz’deki yalnızlaştırılması politikasına karşın bir an önce Kahire ile diyalog kanallarının açılması gerektiğini belirtirken, daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sisi arasındaki söylemler bir yana, içinde bulunduğumuz sürecin koşullarının pragmatik olmamızı gerektirdiğini ifade etti.

İşte o yazı... 

Türkiye ve Mısır ilişkileri, 2013 Temmuz ayında Mısır'da yaşanan askeri darbenin ardından önemli bir gerileme sürecine girdi. Karşılıklı restleşmeler diplomatik ilişkileri rafa kaldırmıştı. 2020 Ekim ve Kasım ayından istihbarat yöneticileri düzeyinde gerçekleşen görüşme trafiği ile 8 yıl süre ile ilişkilerdeki boşluğun doldurulması için bir zemin hazırlandı.

Ankara-Kahire arasındaki arka bahçe diplomasisi 21 Şubat’a kadar devam etti. Geldiğimiz noktada Ankara artık arka bahçe diplomasisinden gerçek diplomatik ilişkiler düzeyine geçmek istiyor. Ancak Kahire bu konuda oldukça temkinli.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki ülkenin dışişleri bakanlıkları ve istihbarat servisleri arasındaki iletişimin yeniden başladığını açıkladı. Kahire ise daha tedbirli açıklamalarla yetiniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu kapsamda “Mısır halkıyla Türk milletinin ayrı olması söz konusu değil,” dedi. Geçtiğimiz pazar günü de Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin Mısır ile başta Doğu Akdeniz, Libya ve Filistin konuları olmak üzere yeniden iş birliği yapılabileceğinin mesajlarını vermişti. Kalın, bunun ötesinde Mısır'dan “Arap dünyasının beyni ve kalbi” olarak bahsetti.

Yazının devamı için tıklayın...