Cengiz Çandar'ın kulağı mı çekildi?

Bir hafta içinde iki farklı yazı... Birinde söylediği sözleri ikincisinde üstü kapalı olarak özürlüyor...

GAZETECİLER.COM - Ortadoğu uzmanı Cengiz Çandar'ın Suriye üzerine bir hafta içinde yazdığı 2 yazı arasında ilginç bir dönüşüm var...

Umumi manzara Cengiz Çandar'ın birinci yazının ardından kulağının çekildiği yönünde...
Çünkü ikinci yazı, o ilk yazının tamiri havasında...
Yanlış anlaşıldım mealindeki yazısında iki önemli tanımlamayı düzeltiyor ve üstü kapalı şekilde özür diliyor...

ABD'NİN TAŞERONU TÜRKİYE...

İlk yazı, 11 Aralık 2011 tarihli...

"Arap Baharı Türk sonbaharına dönüşür mü?" başlıklı yazıda Cengiz Çandar, Suriye işinin Ankara'ya ihale edildiğini öne sürüyor. Dahası Türkiye'yi Amerika'nın taşeronu ilan ediyordu.

Yazısındaki satırlar şöyle:

Washington' dan verilen ihale
Bu yeni dinamiklerin etkisiyle Türkiye, adım adım, ABD'nin bölgedeki 'taşeronu' durumuna kayıyor. Bu sıfat, aynen böyle 'sub-contractor' olarak Amerikan ve İngiliz basınında kullanılıyor. Suriye, Washington tarafından adeta Türkiye'ye 'ihale edilmiş' halde.

Öyle olmasa, Tayyip Erdoğan, kardeşi bildiği Başşar Esad ile sırf "Sözünü tutmadı, reform yapacağım dedi yapmadı" gerekçesiyle sekiz ay içinde 'kardeş'ten 'hasım' konumuna kayar mıydı?" (yazının tamamı için tıklayın)

KULAĞINI KİM ÇEKTİ?
ANKARA MI WASHİNGTON MU?


Cengiz Çandar'ın üstte özetlediğimiz yazısı görünen o ki ciddi rahatsızlık yaratmış. Öyle olmalı ki bugün 5 gün önce kaleme aldığı yazıdaki "taşeron ve ihale" ifadelerini tamir için kolları sıvamış. Merak edilen Çandar'a bu "özür" niteliğindeki satırları kimin kaleme aldırdığı... Ankara mı Washington mu?

İlk yazısına izahat veren Cengiz Çandar, taşeron sözünü "işbirliği" kelimesi ile düzeltmiş. "Suriye Washington tarafından Türkiye'ye ihale edildi" sözünü de batı basınına ihale etmiş.

TAŞERON YERİNE İŞBİRLİĞİ...

Bakın neler var bugünkü "ifade tamir" yazısında:

"Batı basınında yer alan 'ABD'nin taşeronluğunun yapıldığı'na dair, 'sub-contractor' sözcüğünün kullanıldığı değerlendirmeler yapıldı. Onca yıl, ABD'nin Suriye politikasına karşı çıktığınızı ilan edip, şimdi iki ülke arasında Suriye konusunda böyle yakınlık ortaya çıkarsa, böyle yazanlar da olabilir. Bunda şaşıracak bir şey yok.

Biz de bunu aktardık. Bir saptamada bulunduk. Evet, Türkiye ile ABD'nin çıkarları Suriye konusunda örtüşüyor ve iki ülke liderleri arasında bu konuda yakın işbirliği yapılıyor. Suriye'deki polis rejiminin yıkılmasından yana olan beni, bu hal, rahatsız etmiyor."

SAPTAMA YAPTIM ELEŞTİRİ DEĞİL

Cengiz Çandar'ın ilk yazısı nedeniyle tepki aldığını da bugünkü yazısındaki şu satırları ortaya koyuyor...
Diyor ki:

Ama saptamayla eleştiriyi birbirine karıştırmak -ayrıca hükümet pekâlâ eleştirilebilir ve eleştirilecektir de-, ne yazıldığını anlamamak, ancak, mevcut hükümetten başka kıblesi olmayan, pusulasızlar için söz konusu olabilir.
Suriye konusunda hiç hayal kurmadım."

Yazının tamamı için tıklayın


Fatih Altaylı'dan Serhat Akın iddiası: Fenerbahçeli iki yöneticinin adları öne çıkıyor