Cengiz Çandar'dan cemaate büyük övgü!

Cengiz Çandar, cemaatin ABD'de yürüttüğü lobi çalışmaları ve ticari yatırımlarını anlattığı yazısında Gülen taraftarlarına övgüler dizdi...

GAZETECİLER.COM
Radikal yazarı Cengiz Çandar, ABD'deki gözlemlerini paylaştığı yazısında Fethullah Gülen cemaatine övgüler dizdi. Çandar, cemaatin ABD'de yürüttüğü lobi çalışmaları ve ticari yatırımları aktardığı yazısında Gülen'in ABD'deki itibarının zirveye çıktığını söylüyor.

İşte Cengiz Çandar'ın ABD'deki cemaat gözlemleri:

KARINCA SABRI VE ÇALIŞKANLIĞI İLE FAALİYET YÜRÜTÜYORLAR

Artık Kaliforniya'da Türkiye var, Türkler var, Türk kurumlan ve kuruluşları var.
Türk devleti burada zaten hep vardı. Los Angeles'ta başkonsolosluk ve San Francisco'da fahri konsolos mevcuttu. Ama Türkiye yoktu.

Bugün Kaliforniya'da varolan Türkiye'yi var eden, bir karınca çalışkanlığı ve sabrıyla çalışan Fethullah Gülen'in izleyicileri. Benim Kaliforniya'ya ilk geldiğimde, bırakın Kaliforniya'yı, Amerika'yı Türkiye'de isimleri pek yeni duyuluyordu. Sayıları bugüne oranla çok azdı.

ABD'DEKİ EN ETKİLİ TÜRK LOBİSİNİ CEMAAT YÜRÜTÜYOR

Şu anda ABD'deki en etkili Türkiye lobisi onlar. Doğru çalışıyorlar. Amerikan oyun kurallarını harfiyen yerine getirerek çalışıyorlar. Amerikan toplumunun zemininden hareket ediyorlar. ABD'de 'grassroots politics' deneni yapıyorlar. Ticaretsiz ABD olmaz. Ticarete girmiş durumdalar. Bu iki 'koz', gerek eyalet bazında ve gerekse federal bazda milletvekilleri, senatörler, valiler ve belediye başkanları ile ilişkilerin de önünü açmış vaziyette.

GÜLEN'İN ABD'DEKİ NÜFUZU TÜRKİYE'DEKİYLE YARIŞIYOR

Fethullah Gülen, 28 Şubat postmodern darbesinin şartlarında Türkiye'yi terk etmek zorunda kaldı. Geldi, Amerika'ya doğu kıyısına, Pennsylvania'ya yerleşti.
Türkiye'nin yerelden küresele açılmaya çabalayan Müslüman şahsiyeti, Pennsylvania'ya yerleştikten bugüne hem çok önemli bir küresel aktör ve hem de Türkiye'de geçmişle kıyaslanmayacak ölçüde nüfuzlu birisi haline geldi.
ABD'nin doğu kıyısında mütevazı bir yaşam süren Fethullah Gülen'in itibarı ve nüfuzu, ABD'nin batı kıyısında ve Türkiye'de birbiriyle yarışacak düzeye gelmiş sanki.

CEMAAT 25 YILLIK YATIRIMIN HASADINI TOPLUYOR

Çeyrek yüzyıl ve hatta öncesinden atılmış tohumların ürün verdiği, hasadının toplandığı bir dönemdeyiz.
Türkiye'den çok çok uzaklarda, Güney Kaliforniya'da Fethullah Gülen hareketinin -isterseniz 'cemaat' diyebilirsiniz- Türkiye'deki ve Türkiye için, bugüne ve daha önemlisi geleceğe ilişkin önemini ve gücünü izliyorum.
İşin çarpıcı yanı, Güney Kaliforniya'daki Fethullah Gülen hareketinin başını çekenler, Türkiye'nin ana gündem maddelerine dair, Türkiye'dekilerden çok daha açık görüşlü ve Türkiye'nin ana gündem maddelerine ilişkin olarak 'milliyetçilik enfeksiyonu'na daha bağışık görünüyorlar.
Ne olursa olsun, sadece ABD'deki 'Türkiye lobiciliği'nde değil, Türkiye'nin Kürt meselesinden Ermeni sorununun çözümüne, Türkiye'nin Fethullah Gülen hareketine ihtiyacı olacak.
Aynı ihtiyaç, hareketin son 25 yıldır birçok konuda gösterdiği gelişmeyi, bu konularda göstermesi için de söz konusu...

Yazının tamamı için
Fatih Altaylı'dan Serhat Akın iddiası: Fenerbahçeli iki yöneticinin adları öne çıkıyor