'Cemaat'in tek eksiği mizah dergisiydi, onu da hallettiler'

Zaman gazetesinin geçen hafta yayımlamaya başladığı mizah eki Püff ile ilgili çarpıcı bir yorum geldi.

Zaman gazetesinin geçen hafta yayımlamaya başladığı mizah eki Püff ile ilgili çarpıcı bir yorum geldi. Aydınlık yazarı Murat Şimşek, "Cemaat Bu Kez Güldürmedi" başlıklı yazısında Püff mizah eki için: "Yıllardır ağlayan Fethullah Gülen figüründen, ağlayan çocuk kapaklı Sızıntı dergisinden, mizah dergisine evrilen Cemaat'in dönüşümünü hayretle izliyoruz" yorumunu yaparken "Naçizane önerilerimize gelirsek; mizah yapacaksanız açın arşivinize bakın. Siz unuttuysanız, biz anımsatalım" dedikten sonra Zaman ve cemaatin yayın organlarındaki kara mizaha örnek olabilecek haberleri sıraladılar.

İşte Murat Şimşek'in yazısından çarpıcı bir bölüm:

Cemaat'in mizah dergisi "Püff" önceki hafta yayımlanmaya başladı. Bugün ikinci sayısı çıkıyor. Tabi piyasadaki diğer mizah dergileri gibi bayilerde satılmıyor, Zaman'ın eki. Zaman da bayilerde satılmıyor zaten, o ayrı bi konu.

Yıllardır ağlayan Fethullah Gülen figüründen, ağlayan çocuk kapaklı Sızıntı dergisinden, mizah dergisine evrilen Cemaat'in dönüşümünü hayretle izliyoruz. İnsanlığın binlerce yılı bulan evrimini, iki güne sığdırdılar. Amaca giden yolda gülmek bile mubah. Ama fıkrasına bile gülünmeyen Cemaat, bu seferde güldürmedi.

Kaynağı şaibeli olsa da; holdingleri, bankası, okulları, gazeteleri olan Cemaat'in tek eksiği mizah dergisiydi. Onu da hallettiler. Her şeyiniz tamam ama mizah yapmak için lazım olan özgür iradeden yoksunsunuz. Dün Aydınlık gazetesine, Ulusal Kanal'a tertip kurup baskın yapanların, köşelerinde, "Gazetecilikten tutuklanmadılar" yazıları yazanların, "özgür basın susturulamaz" feryatlarını hafif tebessümle takip ediyoruz.

Basın özgürlüğü maskesi, pek bi sırıtıyor suratınızda. En iyisi yolsuzluklardan falan yürüyün. Egemen Bağış üzerinden makara yapabilirsiniz. Yine de Egeboy'un eline su dökemezsiniz. Egemen demişken, zamanında "Mesleki Eğitimde Yeni Fırsatlar: Leonardo da Vinci Programı'nın Mesleki Hareketliliğe Katkısı" konulu toplantıya katılan Bağış'ın konuşması sırasında "Geçen gün kamyon sürdüm, Leonardo da vinci" esprisi, Cemaat için referans olabilir.

Zaman'ın Genel Yayın Yönetmeni dumanlı Ekrem, geçtiğimiz günlerde bazı isimlere Püff dergisini gönderdi. Bu isimler arasında İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı iken tutuklanıp 15 yıl hapse mahkûm edilen Ferit İlsever de var. Dumanlı, sınırlı sayıda bastırılan derginin hatıra olarak saklanabileceğini söylediği mektubunda, İlsever'den dergi ile ilgili eleştiri de beklediğini belirtiyor. Ah Ekrem, siz olmuşsunuz mizah. Şimdi komik olalım derken gülünç duruma düştüğünüzün bile farkında değilsiniz. Bu mektupla kendi çapında şaka yaptığını düşünsek "neyse" diyeceğiz ama korkarım ki ciddisiniz. Komik bir şey varsa sizlerin mizah yapmaya çalışmasıdır.

Naçizane önerilerimize gelirsek; mizah yapacaksanız açın arşivinize bakın. Siz unuttuysanız, biz anımsatalım.

19 madencinin can verdiği grizu patlamasını Ergenekon'a bağlayan STV muhabiri mesela. Ya da "ETÖ'den akıl almaz oyunlar" başlığıyla sendikalı deri emekçilerinin eylemini haber yapmanız...

Ankara'da Danıştay kararının ardından toplu taşımaya gelen indirimin idare mahkemesince sona erdirilmesini "Ankara'nın 'indirim çilesi' kısa sürdü" başlığıyla haber yapmak da Zaman'ın ince mizah anlayışının yansıması.

Bu ve beş benzemez yüzlerce "Zaman gazetesi omurgasızlığını" gösteren örnek sıralanabilir ama değmez.

En nihayetinde bu dergiye sadece Fethullah güler.