Cemaat'in bundan böyle ismi...

Ekrem Dumanlı cemaatin adından duyduğu rahatsızlığı ilan etti. Cemaate, cemaat demek yerine bu söz uygun bulundu.

GAZETECİLER.COM - Cemaat, kendisine cemaat denilmesinden rahatsız.
Bu rahatsızlığı ilk kez Zaman'ın tepe ismi Ekrem Dumanlı açık bir şekilde ifade etti.
Peki "cemaat" denilmeyecek de ne denilecek?
Dumanlı diyor ki;
"Camia sözü daha uygun"...
İyi de "cemaat" cemaat denilmesinden neden rahatsız?
İşte o sorunun yanıtını da vermiş Dumanlı...
Diyor ki;
"Klasik sivil toplum örgütlerini de aşarak, dünyanın dört bir yanında teveccühe mazhar olmuş, büyük bir camiaya, cemaat deyip onlara marjinal bir grup muamelesi yapmak, tahmin edilemeyecek kadar çok sayıda insanın incitilmesidir."

Ekrem Dumanlı, cemaat ile camia arasındaki ayrımı da maddeler halinde sıralamış...

İşte cemaatten camia açılımı;

1. Camia, toplumun genelinde hüsnü kabul gören yapıdır. (...)Yeryüzünün bütün kültürleriyle diyalog haline geçmiş, sahip olduğu insanî değerlerle her kesimin gönlünde sempati uyandırmış bir kitle, dar manasıyla "cemaat" değil, kuşatıcı ve kucaklayıcı yapısıyla bir "camia"dır ve onun merkez üssü ma'şeri vicdandır.

2. Cemaat diye bahsedilen kitlenin içinde Türkiye'nin her kesiminden, en eğitimli insanları da bulunmaktadır. (...) Bu sivil yapıya ne zorla üye olunur; ne de istifa dilekçesiyle yollar ayrılır.

3. Camia'nın kapısı herkese açıktır. Hatta camianın aktif destekçileri onlarca yıldır anlamsız bir şekilde düşmanlık yapanlarla bile diyaloğa girmekten çekinmez. (...) Siz gönlü bu kadar geniş, tahammül gücü bu kadar derin bir topluluğa "cemaat" deyip marjinal bir grup muamelesi yaparsanız camia sizi inandırıcı bulmaz.

4. Camia, her siyasî eğilime saygıyla bakar. Onun savunduğu ilkeler 'daha çok demokrasi', 'daha çok özgürlük', 'daha çok şeffaflık'tır.

5. Camia'nın hizmet felsefesi "müspet hareket etmek" üzerine kuruludur. Asla hiçbir kimse için kötülük beslemez, intikam duygusu taşımaz. Hukuka saygılıdır, demokrasinin en güçlü destekçisidir.

6. Camia, toplumsal değişim ve dönüşümün vicdanıdır.

7. Camiayı bugünlere taşıyan evrensel değerler olduğu kadar; o maksat uğruna gösterdiği hasbîlik, fedakârlık, diğergamlık ve adanmışlık duygusudur. Hizmet ehli hiçbir dünyevî beklenti içine giremez.

8. Doğrudur; "cemaat" çoğu kez "tek tip" insan yetiştirebilir; ancak camianın böyle bir lüksü yoktur.

Yazının devamı için tıklayın