'Cemaat-Hükümet kavgası zaman kaybettiriyor'

Mehmet Altan'a göre Cemaat ile Hükümet arasındaki gerilim Türkiye'nin demokratikleşmesinde zaman kaybından başka bir şey değil

GAZETECİLER.COM - Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın açıklamasından sonra gözler AK Parti-Cemaat ilişkilerine çevrildi. Prof.Dr. Mehmet Altan bu tartışmayı OGÜNhaber'e değerlendirdi

Son günlerin en çok tartışılan, gündemi en çok meşgul eden konuların başında AK Parti - Cemaat ilişkisi geliyor. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın 11 maddelik açıklama sonrası bu konu daha da ön plana çıktı. AK Parti ile Cemaat arasında gerginlik olduğuna dair iddialar taraflarca yüksek sesle dile getirilirken, Başbakan Erdoğan medya üzerinden bir tartışma yapmanın doğru olmadığını söyledi.

Konu ile ilgili olarak OGÜNhaber'den Erman Çimen'e değerlendirmelerde bulunan Prof.Dr. Mehmet Altan, konunun aslında Türkiye'nin demokratikleşmesi meselesi olduğunu söyledi. Altan; "Bu tartışmaların kimseye faydası yok. Yaklaşık altı yüz tane 12 Eylül yasası ile ülke yönetiliyor. Boşa zaman kaybediyoruz" diye konuştu.

Altan'ın değerlendirmeler şöyle:

SORUN DEMOKRATİKLEŞMEYE ODAKLANMAMAK

"Türkiye'de aslında temel sorun demokratikleşme hususuna odaklanamamızdan kaynaklanıyor. Türkiye hala 12 Eylül Anayasası ve hukuku ile yönetiliyor. Bu vesayet bitmiş değil. Mevcut hükümette bundan rahatsız değil herhalde ki; bu konuda yeterli adımları atmaktan kaçınıyor.

Türkiye'de hala Milli Güvenlik Kurulu gibi bir yapının varlığı devam ediyorsa, Siyasal Partiler Yasası, Seçim Yasaları hala değişmemişse, yani halkın özgürce kendini yönetenleri seçebileceği bir yapı oluşturulamamışsa orda demokratikleşme olduğu söylenemez..

ULUDERE AYDINLANMADI, YÖK AYNEN DURUYOR

Bakınız; Uludere'de yaşanan facia, Afyon'daki patlama, Suriye'de düşen uçağın akıbetleri hala belli değil. Bu olaylar aydınlatılamadı. Daha önce varlığına sürekli isyan ettiğimiz YÖK hala neden kaldırılmadı? Yok, eğer bunlar zaten bizim denetimimizde deyip meselenin özünü kaçırıyorsak bu durum yarın mutlaka size karşı da dönecektir. O yüzden gerçekten demokratikleşme isteyenler, AB standartlarında bir demokrasi anlayışı ve buna uygun Anayasayı derhal hayata geçirmek zorundadırlar.

CEMAAT VE İKTİDAR TARTIŞMASI BİZE ZAMAN KAYBETTİRİYOR

Ben meseleye, bu yüzden demokratikleşme üzerinden bakıyorum. Yoksa iktidar partisi ile cemaat üzerinden yapılan tartışmalar bize sadece zaman kaybettiriyor. İki yapı arasında iç ve dış politik meselelerde bir gerginlik olduğu çok açık ama mesele demokratikleşmeyse kim bu değişimi istiyorsa ondan taraf olmak gerekir. Herkes bu durumdan şikâyetçi ama vesayet değişip yerine başka vesayetler geliyorsa orda bir sıkıntı var demektir.

CEMAAT DEVLETİ ELE GEÇİRİYOR DEMEK KOMİK

Ayrıca, ben gerçekten bu tartışmaları anlamakta zorlanıyorum. "Modern Devlet" kuramını yazan Fransız düşünür Montesquieu'ye göre; devlet yönetiminde yasama, yürütme ve yargı erklerinde ayrım açıkça belirtilmiştir. Devletin hâkimi, savcısı bir karar alıyorsa illa bunun arkasında bir şeyler aramak hiç mantıklı değil. Bunu kimseye anlatamazsınız. Yabancı dile çevirseniz size gülerler. Bakınız; Avrupa'da, mesela İngiltere'de bir topluluk devleti ele geçirdi, Kanada'da dinsel bir hareket devlete el koydu diye bir şey duydunuz mu? Olabilir mi böyle bir şey? Neden çünkü gerçek demokrasinin olduğu yerde, bu tür tartışmalar yaşanmaz. O yüzden meseleye bu açıdan bakmak gerekir diye düşünüyorum"