Cem Küçük, "önemli bir iş" deyip alkışladı

"Hangi partinin yaptığına bakmaksızın iyiye iyi, kötüye kötü demek lazım" diyen Türkiye yazarı Cem Küçük, Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağının kaldırılması ve Fatih’in portresini satın almanın önemli işler olduğunu söyledi.

Fatih Sultan Mehmet'in günümüze kadar gelebilmiş üç orjinal portresinden biri olan eser Londra'da düzenlenen müzayedede 770 bin sterline (yaklaşık 6,5 milyon lira) satıldı. Eserin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından satın alındığının bildirilmesinin ardından israf eleştirileri de art arda geldi.

Türkiye yazarı Cem Küçük de "Osmanlı’nın en önemli padişahlardan Fatih’in portresini satın almak önemli bir iş. " dedi ve alkışladığını söyledi.

Alkışlıyorum

Hangi partinin yaptığına bakmaksızın iyiye iyi, kötüye kötü demek lazım. Hakkaniyetli olmak bir gazeteci için elzemdir. Önce Meclis'i, sonra AK Parti ve MHP’yi tebrik ediyorum. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve 192 milletvekilinin imzasını taşıyan kanun teklifiyle, 27 Mayıs 1960 darbesinin sonunda kurulan Yüksek Adalet Divanı tarafından gerçekleştirilen ve “Yassıada yargılamaları” dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edilirken, teklif, Yüksek Adalet Divanı'nın kullandığı yetkilerin hukuki dayanağını oluşturan ve hâlen yürürlükte bulunan kanun hükümlerini geçmişe dönük olarak yürürlükten kaldırdılar. 
Yassıada yargılamalarından zarar görenler ve mirasçıları tarafından zararlarının karşılanması istemiyle yapılacak başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak üzere Cumhurbaşkanı tarafından bir komisyon kurulacak. Mağdur yakınlarına belli bir miktar tazminat ödenecek. Böylece aradan 60 yıl geçse de 27 Mayıs darbesi mahkûm edilmiş oldu. Sevindirici haber... 
Bir diğer iyi haber de İBB’den geldi. Venedikli ressam Gentile Bellini'ye ait olduğu bilinen üç Fatih Sultan Mehmet portresinden, özel koleksiyondaki tek örnek 770 bin sterline (6.5 milyon TL) İBB tarafından satın alındı. Ekrem İmamoğlu’nu eleştiriyoruz. Eleştireceğiz de. Ama Osmanlı’nın en önemli padişahlardan Fatih’in portresini satın almak önemli bir iş. 
Portrenin büyük gizemlerinden birini Fatih Sultan Mehmet’in yanında resmedilen ikinci figür teşkil ediyor. Sakalsız ama Osmanlı kıyafetleri içindeki erkek figürünün Fatih'in 3 oğlundan biri ya da bir Avrupalı diplomat olabileceği düşünülüyor.
15. yüzyılın ikinci yarısında yapılmış olduğu tahmin edilen portrenin bir diğer önemi de Fatih’in yaşadığı dönemde yapılan 3 portreden biri olması. Portre son olarak özel bir koleksiyoncu tarafından 2015'te satın alınmıştı (Anadolu Ajansı). 
Bu iki güzel hareketi alkışlıyorum...