Çandar'dan medya da soruşturulsun çağrısı

Ece Üner'in sorularını yanıtlayan Cengiz Çandar 28 Şubat gözaltılarını yorumladı. Çandar "cadı avı olmamalı ama soruşturması medyaya uzanmalı" dedi...

GAZETECİLER.COM
Habertürk ekranlarında Akşam Raporu'na konuk olan Cengiz Çandar, Ece Üner'in sorularını yanıtladı.

28 Şubat gözaltılarını yorumlayan Çandar, soruşturmanın çok doğru bir yolda yürüdüğünü söylerken sürecin medya boyutuna dair çarpıcı değerlendirmeler yaptı. "Askerle iş tutmuş, birlikte çalışmış medya mensuparı vardı" diyen Çandar soruşturmanın sonuna kadar gitmesi gerektiğine vurgu yaptı.

CADI AVI OLMAMALI AMA BÇG İLE ÇALIŞAN GAZETECİLER DE SORUŞTURULMALI

"Soruşturma cadı avı denebilecek bir boyutta değil. Doğru bir hat üzerinde gidiyor. Ancak soruşturmanın medyaya da uzanması lazım. Burada şuna bakmak lazım. O dönemki Erbakan hükümetini eleştirmek sarbenin medya uzantısı olmak anlamına gelmez. BÇG ile irtibatlı olarak rol almış medya mensuplarını bulup çıkartmak lazım. Somut dellilendirmek gerek. Zan üzerinden hareket edilemez. Cadı avı olmamalı ama Başbakan'ın dediği gibi gittiği yere kadar gidilmeli. Askerlerin bu operasyonu yapmak için iş tuttuğu medya mensupları var. Bu operasyon aynı ciddiyetle giderse Genelkurmay'ın Toplumla İlişkiler Dairesi'nin hangi gazeteciyle nasıl ilişki kurduğu biliniyor zaten. Bunlar açığa çıkartılabilir, çıkıyor da zaten..."



28 ŞUBAT TORBASINDAN İSRAİL DE ÇIKACAK!

Çandar, Ece Üner'in hatırlatması üzerine 28 Şubat sürecinde İsrail'in rolüne vurgu yaptı. Çandar, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 7. katında yapılan toplantıdan çıkan kararın 28 Şubat sürecine destek vermek yönünde olduğunu kaydetti.

Ece Üner: O dönemde ABD Dışişleri Bakanı Albright'ın çağrısıyla bakanlığın 7. katında yapılan bir toplantıdan ve İsrail'in dahlinden söz etmiştiniz. Aslı Aydıntaşbaş da o dönem o katta olan 6 kişiyle konuştu ve isimlerinin verilmesini istemeden "biz sadece sseyirci kaldık sürece" dediler. Siz 28 Şubat çıkınından ABD ve İsrail'in çıkacağını düşünüyor musunuz?

Cengiz Çandar: Kesinlikle hiç bir tereddütüm yok. Aslı Aydıntaşbaş'la konuştum. Toplantıda olanları biliyorum, hem de toplantıya katılanlardan biliyorum. Gazetecilik araştırmasıyla falan bulmuş değilim, bir sohbette sözü edildi. Bir tek Henry Barki çıkıp "yok böyle bir şey koskoca ABD darbe kararı mı alır?" diye açıklama yaptı. Ben zaten darbe kararı çıktı demedim ki. Ben bu toplantıda bir fikir jimnastiği yapıldığını söyledim. O zamanlar 28 Şubat süreci yaşanıyor. Toplantıda çıkan ortak görüş de Erbakan hükümetinin gitmesi yönünde oluyor. Darbe olmadan doğrudan askeri darbe olmadan gitsin diye karar çıkıyor. "Askeri darbe olsun demedik sadece sessiz kaldık" diyorlar zaten. Aydıntaşbaş'ın anlatımları da bu yönde. Çevik Bir'in İsrail Türkiye ilişkilerine dair yazdıkları var ayrıca.

Ece Üner: Yani o çıkından İsrail de çıkacak...

Cengiz Çandar: Çıkacak tabi.. Devlet arşivlerine bakmak bile bunu kendiliğinden çıkarır zaten...