Çandar'dan 46 can için 'maliyet' analizi!

Cengiz Çandar'ın Reyhanlı'da patlayan bombalar ve yaşamını yitirenler için "Ortadoğu'da etkili aktör olmanın maliyeti" yazması herkesi şaşırttı

GAZETECİLER.COM - Radikal yazarı Cengiz Çandar bugün yazdığı köşe yazısında Reyhanlı'da yaşamını yitiren 46 yurttaşımızdan söz ederken "maliyet" dedi. Çandar'ın yazısı özellikle sosyal medyada büyük tepki çekiyor.

Radikal yazarı  Çandar önceki gün Reyhanlı'da gerçekleşen patlamalardan söz ettiği yazısında, kendisinin Türkiye'nin Ortadoğu'dan uzak durması gerektiğini söyleyenler gibi "bozguncu ve Soğuk Savaş dönemi statükocusu" olmadığını yazdı. Çandar, yazısında Reyhanlı'da hayatını kaybedenleri "Ortadoğu politikasında 'etkili bir aktör' olmanın 'kaçınılmaz maliyetlerinden biri' olarak görmek" gerektiğini yazdı.

İşte Çandar'ın çok tepki çeken yazısının o bölümü:

SURİYE DE SİZİN İÇİNİZE GİRER

"Bunun idrakiyle olsa gerek, kimi yorumlar 'Ortadoğu'ya hoş geldiniz' başlığını kullanmışlar.

Olayın bir yönü öyle. Daha önce bir vesileyle –Cilvegözü Sınır Kapısı'nda tam üç ay önce meydana gelen patlama üzerine- bu köşede belirtmiş ve mealen şu tespitte bulunmuştuk: "Suriye dosyasına dahil olursanız Suriye de sizin içinize girer."

YANLIŞ YAPILDI DEMİYORUM

Buradan, sakın, "Suriye konusunda yanlış yapıldı. Türkiye, Suriye'den ve Ortadoğu'dan uzak durmalıydı" şeklindeki bozguncu ve Soğuk Savaş dönemi statükoculuğunu benimsediğim sonucu çıkmasın. Türkiye, Suriye'ye ilişkin bir dizi yanlış yapmış olmakla birlikte, bunun alternatifi, Suriye'den ve Ortadoğu'dan 'uzak durmak' asla değildi.

CAN KAYIPLARI ETKİLİ AKTÖR OLMANIN MALİYETİ

Bu nedenle, Reyhanlı'daki patlamaları ve şimdiye dek herhangi bir benzeri olayda görülmemiş yükseklikteki can kaybını, Ortadoğu politikasında 'etkili bir aktör' olmanın 'kaçınılmaz maliyetlerinden biri' olarak görmek gerekiyor.

Bu, tatsız bir gerçek ama maalesef böyle. Böyle bir maliyetten uzak kalmak için Türkiye'nin Suriye'de olan bitenlerden uzak durması gerekmez miydi?

Hayır, bu mümkün değildi. Türkiye'nin ulaştığı gelişme düzeyi ve uluslararası sistemin içine girdiği kalıp, Ortadoğu'da 'etkili bir aktör' olmaktan öteye ona bir şans tanımıyordu. Bu da kaçınılmaz idi."

TWİTTER'DAN TEPKİ YAĞIYOR

Çandar'ın "Ortadoğu politikalarımız için 'kaçınılmaz maliyet'lerden biri" cümlesi twitter da büyük tepkiye sebep oldu.

Çandar kullandığı bu kelimeler sonrasında twitter da Trend Topic listesine bile girdi.

İşte Cengiz Çandar'a gösterilen tepkilerden bazıları:

Abdulkadir Selvi: İmamoğlu’nun diploması iptal edilir mi Hadi Özışk canlı yayında bombayı patlattı: İmamoğlu dosyası raftan hiç inmedi Ahmet Hakan: Erdoğan’ın hak ettiği bir övgü Ali Karahasanoğlu: Hastayım hakim bey, duruşmayı erteleyin CHP'de Özgür Özel'den üçlü görüşme çıkışı! Hadi Özışık'tan dikkat çeken açıklamalar Salih Tuna: Bu silaha yenildin mi kazanamazsın