Can Dündar, 'Cemaatçi' suçlamalarına ne cevap verdi

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve yazarı Can Dündar, eski Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'e karşı tavırlarından dolayı Cemaatçilik'le suçlanmalarına kibar bir cevap verdi.

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve yazarı Can Dündar, eski Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'e karşı tavırlarından dolayı Cemaatçilik'le suçlanmalarına İsmet İnönü'nün ünlü seslenişi ile  cevap verdi: "Hadi Ordan!"

Can Dündar'ın, "Cumhuriyet'in Öz'le imtihanı" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Zekeriya Öz’ün sorgusuna muhatap olanlardan biriyim.

Şubat 2008’de “tanık” olarak sorguya çağrılmıştım.

O zaman Erdoğan’ın tam desteğine mazhar olan Öz, yargının imparatoruydu. Anlı şanlı isimleri “darbecilik”ten sorguluyordu.

Beni de o havada sorguladı.

Ergenekon” kitabımı okumuştu. Oradan sorular sordu. İsimleri karıştırdı. Birkaç saçma sorudan sonra, soruşturmanın üstünkörülüğünü fark ettim; bir yanlış hatırlamadan ya da kanıtsız suçlamadan içeri girebilirdim. Nitekim girenler çok oldu.

TESPİH ŞAKIRTISI

2.5 saatlik o ifadeden en çok aklımda kalan, karşımda ayak ayak üstüne atarak oturan Öz’ün, sorgu boyunca gözüme sokarcasına çektiği tespihin şakırtısı olmuştu.
Daha sonra Ergenekon davasında tanık sıfatıyla ifade verdiğimde, Bu davanın amacı, Ergenekon’u çözmek değil, iktidar muhaliflerini yargılamaktır dedim.
(Duruşma tutanakları için bkz: “Ergenekon”, Can Yayınları, 2013. s:183)

Bunları o zaman köşemde de yazdım. Sadece ben değil, bu gazetenin başyazarı ve yazarlarının hemen hepsi yazdı. Bir kısmı o davadan gözaltına alındı, tutuklandı, hapis yattı, yargılandı.

O zamanlar henüz “kumpas”a aymamış olan Erdoğan“Bu davanın savcısı benim” diyerek Zekeriya Öz’e saygı istiyordu.

TARİH HAKLI ÇIKARDI

Sonuç ne oldu?

Tarih, bizi haklı çıkardı.

Ettiğini bularak “darbecilik”ten aranan Öz, geçen hafta yurtdışına kaçarken Erdoğan, eski iltifatlarını unutturmaya çalışarak kaçak savcıların yaka paça getirileceğini söylüyordu.

İlhan Selçuk, 6.5 yıl önce yazdığı “Savcının geleceği pek parlak görünmüyor” cümlesiyle, olacakları önceden görmüştü.

Geçen hafta o yazıyı yeniden bastık. Erol Manisalı’nın, Öz sorgusuna ilişkin anılarını yayımladık. Birçok yazarımız da işin Öz’üne değinen makaleler yazdı.

O dönem suçlananlar, yargılandı, iddiaların kofluğunu kanıtladı.

Aynı savcılar 17 Aralık soruşturmasını açınca iktidar ne yaptı: Hâkimleri görevden aldı, dosyayı kapattı, savcıları tutuklattı.

Şimdi cemaatçi savcıların eski patronları temiz, Cumhuriyet “paralelci” öyle mi?
Hadi ordan!"