Can Ataklı: Ben deli miyim?

Bugün ve dün hiç bir zaman darbecilere destek vermedim.

GAZETECİLER.COM - ÖZEL

Genç arkadaşlarımız bugün önce ateş etmiş sonra  nişan almışlar.
Bize de hedefe giden mermiyi süperman gibi havada tutmaya çalışmak düştü.
Başaramadık ama hiç olmazsa zayiatını hafifletmeye çalıştık.

Haber başlığımız şöyle.
"İşte bu ilginç! Can Ataklı askere çakmış."


Can Ataklı haberle ilgili telefonda yaptığımız görüşmede o başlığı ve haberin içeriğini doğru bulmadığını söyledi.
Meslek hayatının hiçbir döneminde askeri darbeleri savunmadığını hatırlatan Ataklı, NATO emriyle yapılacak darbeleri savunacak kadar deli olmadığını belirtti.
Can Ataklı'ya göre bugün NATO'nun Türkiye'de bir askeri darbeye izin vermesi imkânsız.

28 Şubat sürecinde de dönemin generalleriyle ilgili en etkin eleştirileri yapanlardan biri olduğunu, SABAH Gazetesi'nden ayrılış sebebinin de 28 Şubatçı generallerle "Ters" düşmesi olduğunu belirten Can Ataklı'ya sorduk:

"Peki neden kamuoyunda askerlere destek verdiğiniz imajı var?"
"O da yanlış bir algılama. Ben orduya destek vermiyorum, vermem de. Dursun Çiçek'i mi savundum bugüne kadar ben ya da bir başkasını mı?"

"Tamam işte bunu biliyoruz ama neden bazı meslektaşlarınız sizin için 'asker destekçisi yazar' gibi ifadeler kullanıyorlar?"
"Algılama eksikliği olan arkadaşlarım için elimden birşey gelmez. Dün ve bugün de bir yazar arkadaşımız köşesinde bir başka yazar arkadaşımızın sekiz sene önce askerlere nasıl övgüler düzdüğünü anlatıyordu."

" Ahmet Hakan, Hasan Cemal'in 2002'de yazdığı askere övgü dolu makalesinden bir bölüm yayımladı onu mu demek istiyorsunuz?"
"Meslektaşlarımla polemiğe girmeyi sevmiyorum."

"O halde ısrar etmiyoruz. Gelelim askeri darbe destekçiliğinize".
"Şakası bile yapılamaz. Çünkü bugün ve dün hiç bir zaman darbecilere destek vermedim. Bugün ise NATO istemediği için darbe yapma şansları olmayan ordu üzerinden muhalefetin yıpratılmasını demokrasimiz açısından doğru bulmuyorum."


"Yani NATO istemediği için mi darbe olamaz?"
"Tabii. Yunanistan'da generaller bir kere darbe yaptılar, NATO o darbeye karşı olduğu için hemen üyeliğini askıya aldılar. Bizde ise her ihtilal sabahı darbenin başındakiler ilk olarak NATO'ya bağlılıklarını açıkladıklar. Neden?. Çünkü darbeleri NATO'nun emriyle yaptılar."

"Bugün değişen ne?"
"Bugün NATO ordunun hükümetle iyi geçinmesini istiyor. Hükümete de orduya da, 'Birbirinizle iyi geçinin, bölgede size ihtiyacım var' diyor. Mesele bu kadar basit. Özkök'ten itibaren genelkurmay başkanlarının hükümetle iyi geçinip zaman zaman aşağıdaki kadroların gazını almak için küçük şovlar yapmaları da bu yüzden."

"Demokrasiyi yıkıp, ülkeyi kendi bildikleri gibi yönetmek isteyen ordu anlayışına destek vermiyorsunuz yani?"
"Ben deli miyim? Bugünkü yazımda da var ama iyi okumak lâzım. Yani benim askere yönelik ilk eleştirim değil bu. Son da olmayacak. Darbeyi aklının ucundan geçirecek tek askere bile tahammül edemedim ben."

"Teşekkürler".
"Ben teşekkür ederim".