Çalışlar, Aktan'a kendi deneyimlerini anlattı

Radikal gazetesi yazarı Oral Çalışlar, İrfan Aktan'ın aldığı cezayı değerlendirdiği yazısında, kendi başına gelenleri hatırlattı...

Radikal gazetesi yazarı Oral Çalışlar, Express dergisindeki yazısı yüzünden İrfan Aktan'ın aldığı cezayı değerlendirdiği köşesinde, Abdullah Öcalan ile röportaj yaptığı için kendi başına gelenleri hatırlattı ve "Türkiye'de çok şeyler değişti, dünyada çok şeyler değişti. Görünen o ki, bizim yargıçlarımızın ve savcılarımızın bir kesimi hâlâ 'düşünce hafiyeliği' anlayışından vaz geçmeye niyetli görünmüyorlar." dedi.

İşte Çalışlar'ın bugünkü köşesinden çarpıcı bir bölüm:


İrfan Aktan geçen yıl 'Kürt Açılımı' karşısında PKK'nın ne yapabileceğini inceleyen, irdeleyen bir yazı kaleme almıştı. Bu yazıda iki PKK'lının da süreçle ilgili görüşüne yer vermişti. Express dergisinde Ekim 2009'da yer alan bu inceleme, mahkeme tarafından 'terör örgütü propagandası' kabul edilerek İrfan Aktan 15 aya mahkûm edildi.

***
İrfan'ın kararını değerlendirmeye çalışırken bundan yıllar önce Abdullah Öcalan'la söyleşi yaptığım için ve sırf bu görüşmeyi aktardığım için benzer bir kararla mahkum edildiğim günleri hatırladım. Ben gazetecilik yapmıştım, İrfan da aynısını yapmıştı. Benim cezam kesinleşmek üzereyken dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in uğraşısıyla bir erteleme yasası çıkarılmış ve ben hapse girmekten kurtulmuştum.

O davanın açılmasının üzerinden 17 yıl, kararın üzerinden ise 11 yıl geçti. Türkiye'de çok şeyler değişti, dünyada çok şeyler değişti. Görünen o ki, bizim yargıçlarımızın ve savcılarımızın bir kesimi hâlâ 'düşünce hafiyeliği' anlayışından vaz geçmeye niyetli görünmüyorlar.

İrfan Aktan, Kürt sorununu en yakından irdeleyip, yorumlar yapabilen, 1981 doğumlu Yüksekovalı genç bir meslektaşımız. Sorunun en gergin yaşandığı bir yöreden. Bu yüzden sorunu yakından takip edebiliyor, yöreyi, yörenin insanını doğru algılamamıza ışık tutacak değerlendirmelerde bulunabiliyor. Savaşın, çatışmanın ne gibi acılara yol açtığını, bu acının içinde yaşadığı için hepimizden daha çok yüreğinde hissedebiliyor.

Oral Çalışlar
'ın köşesinin tamamını okuyabilirsiniz.
İndirim Sezonlarında Akıllı Alışveriş: En İyi Fırsatları Yakalamanın Yolları