'Bu Kalp Seni Unutur mu' abartıyor mu?
12 Eylül dönümünde cezaevlerindeki işkenceyi konu alan dizi TSK'dan tepki almıştı. Peki dizi işkenceyi abartıyor mu?
İşkence sahneleri yüzünden eleştirilen ‘Bu Kalp Seni Unutur mu?’ nun oyuncuları, dizideki şiddetin abartılmadığı görüşünde birleşti
Show TV’de yayınlanan ve 12 Eylül dönemini konu alan ‘Bu Kalp Seni Unutur mu’ dizisi içerdiği şiddet ve işkence sahneleri nedeniyle RTÜK tarafından uyarılmış ve Genelkurmay’dan da tepki almıştı. Ancak dizinin senaristi ve oyuncuları, hepsinden öte bu oyuncuların canlandırdığı rollerin hayattaki ‘gerçek kişileri’, o dönemde çekilen acılar karşısında aktarılanların az bile olduğu görüşünde...
Mümtaz’er Türköne (Dizinin öykü yazarı): Dizide hiç bir abartı yok. Tam tersine izleyicide yoğun bir şiddet duygusu yaratmaması için birçok sahnenin içi boşaltıldı, hafifletildi. Diyarbakır Cezaevi’nde yaşanan işkence sahnelerinin en fazla onda biri gösterilmiştir. Karakterler ve olaylar gerçeğe dayalı. Mesela son iki bölümde Diyarbakır Cezaevi’nde bir ülkücü karakter vardı Kürşat. Bu gerçek bir olay.
Muammer Cindilli (Dizide Kürşat karakteri ile anlatılan Erzurum Sanayi ve Ticaret Odası eski Başkanı): 1986 yılında Diyarbakır Cezaevi’nde bir hafta kaldım. Dizideki vaka aynen doğrudur. İdarenin teklifini reddedince işkenceye uğradık.
Hale Soygazi: Genelkurmay’ın tepkisini anlamıyorum. Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananların anlatıldığı sahneler ise gerçeğin yumuşatılarak gösterilmiş hali. Yoksa çok daha ağır koşullar söz konusu orada. Diyarbakır Cezaevi’ndeki yaşamı da bir otel gibi veremeyiz.
Okan Yalabık: Biz şartlar elverdiğince dönemi en iyi şekilde, tarafsız bir biçimde anlatmaya çalışıyoruz. Çekimler sırasında o sahnelere çok profesyonel yaklaşıyoruz ama elbette ki bizim geçmişimizin acılarını dillendirdiği için kayıtsız kalmak mümkün olmuyor.
Tuba Ünsal: O dönemde öğrenci olsam kesin hapse girerdim. Hiçbir şeyin abartıldığını düşünmüyorum.