'Bu gidişle gazeteler değil internet ölecek!'

TV 8 ekranlarında Gökmen Karadağ'ın sorularını yanıtlayan İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık AA'nın yeni uygulamasını eleştirdi...

GAZETECİLER.COM
İnternethaber Yayın Grubu Başkanı ve İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık, TV 8 ekranlarında Gökmen Karadağ'ın sorularını yanıtladı.

Anadolu Ajansı'nın internet medyası için hazırladığı "internet paketi" uygulamasını eleştiren Özışık, İnternet medyasını bekleyen büyük tehlikeyi anlattı. Sektörün sorunlarının devam ettiğine vurgu yapan Özışık, kopyala yapıştır haberciliğinin sadece gazeteler için değil internet medyası için de zararlı olduğunu kaydetti. AA'nın yeni uygulamasını kabül etmediklerini belirten Hadi Özışık sorunu çözmek için uğraştıklarını duyurdu.

İnternet medyasının sounları ve AA'nın yeni uygulaması üzerine önemli açıklamalar yapan Özışık, şöyle konuştu:

GAZETELERİN İNERNET MEDYASINA HAKLI TEPKİLERİ VAR

"Bizim yazılı basınla bir sorunumuz olmadı ama kendilerinin haklı bir tepkisi oldu. Ciddi yatırımlar ve emeklerle hazırladığımız haberleri internet medyası alıyor kendi babasının malı gibi kullanıyor şeklinde bir şikayetleri var. Bunu Bülent Arınç'a taşıdılar ve "bu ne olacak" diye sordular. Ben daha sonra Mustafa Karaalioğlu gibi bazı yayın yönetmenleriyle bu konuyu görüştüm. Kopyala yapıştır yaparak haberlerini çalan siteleri hedef alan bir arayış içinde olduklarını öğrendim."

AA BİZE İŞE YARAMAZ BİR PAKET DAYATIYOR

"Biz AA'dan bütün haberleri kapsayan bir bülten değil yüzde 20'sini kullandığımız genel bülten paketine aboneydik. İnernet medyasında büyük sitelerin hemen hepsi genel bülten kullanıyor. Biz bu pakette haber havuzu içinde kendi tercih ettiğimiz haberleri kullanıyoruz. AA'dan bize zamlı yeni bir teklifle geldiler. Biz son yaptığımız sözleşme kapsamında 5 aydır ödemelerimizi tıkır tıkır yapıyorduk ama birden paketimizin kesildiğini öğrendik. Herkesi 'internet paketi'ne geçirdik dediler. Şunu değiştirdiler yeni pakette. 250 haber veriyorlar ama bunların içinde bizim kullanmak istediğimiz haberler yok. Büyük çoğunluğu çöp dediğimiz ve işimize yaramayacak haberlerden oluşuyor. Ben bunun üzerine Ankara'ya gittim ve arkadaşlarla konuyu görüştüm. Bize şu dayatıldı. 'Sen sonra gel, sen bir adım geride dur bakalım...' Sebep olarak da bize gazetelerin şikayeti olduğu söylendi. Hem pazarlamadaki arkadaş hem de genel müdür bana bizzat söyledi. "

AA BU SORUNLARI SADECE BİZİMLE YAŞAMIYOR

"Mesela bugünkü Kayseri haberini biz ajanstan da önce girdik. Haliyle ertesi gün gazeteler bayat haber kullanmış oluyor. Bize bu nedenle sözünü ettiğim internet paketi sunuldu. Kaldı ki biz bir topil ya da iltimas istemiyoruz, sözleşmemizin gereğini talep ediyoruz. Biz de rekabet ediyoruz ve arkamızda televizyon gazete grubu yok. Peki ne yapacağız, tabi ki ajanslara abone olma kararı aldık bu nedenle."

"Ben AA'ya internet medyasının sorunlarını götürdüm. Daha dün büyük bir medya grubu bunlara mesaj göndermiş ve paketlerinin değiştiğini ama böyle bir talepleri olmadığını söylemiş. İmzalar atılmış ama kimse farketmemiş. Mesele internet medyasının geleceğidir. Böyle olursa darbe vurur. "

AA'NIN DAYATTIĞI PAKET BİZİ REKABET DIŞINA İTEBİLİR

"Peki büyük gazetelerin resmi web sitelerine hangi bülteni vereceksiniz? Siz o yayın gruplarıyla toplu paket anlaşması yapıyorsunuz. Ama o site bütün paketin imkanlarını kullanıyor. Kemal Öztürk bana gazetelerin şikayetlerini aktardı ama bunun internet medyasının sonunu getireceğini neden görmüyoruz. Bize dayatılan 250 haber var ve bu paket bizi rekabette çok gerilere itecek. Ben yüzde 20 limitle genel bülten abonesiyim ve bunun devam etmesini istiyorum. Limiti aşarsak faturayı yollarsın zaten..."

KOPYALA YAPIŞTIR HABERCİLİĞİ İLE ZATEN BİZ MÜCADELE EDİYORUZ

"Kopyala yapıştır üzerinden yürüyen internet haberciliği için en çok eleştiriyi ben yaptım. Yazılar yaztım, toplantılar düzenledim, çağrı yaptım. Bazı siteler falanca gazetenin yazarını alıp kendi yazarıymış gibi yazılarını kullanılıyor mesela. Bunlara son verilmesi gerekiyor elbette. Biz bununla da mücadele ediyoruz... Ajans olmasa da TV'lerle anlık habercilik yaparız yine. Ama bu uygulama internet medyasına çok büyük darbe vurur. İnternet yayıncılığı gazeteleri öldürecek mi diye konuşuluyor ama böyle olursa aksine internet medyası ölecek."

CUMHURBAŞKANI SLİKON VADİSİ'NDE AMA YANINDA BİR TANE İNTERNET GAZETECİSİ YOK!

"Sayın Gül, Slikon Vadisi'ne gitti, orada teknolojinin, internetin merkezini gezdi ama yanında bir tane bile internet gazetecisi yoktu. İnternte medyasının gücünden söz ediliyor ama bunun hakkı teslim edilmiyor. Bülent Arınç ve Binali Yıldırım bazı adımlar attılar. Bu yasalar çıkarsa bazı şeyler değişebilir. Bizim önümüze duvar örülmemesi lazım..."