Bloomberg muhabirleri ve 36 gazeteci SPK'ya muhalefetten yargılanıyor
Bloomberg muhabirleri Kerim Karakaya ve Fercan Ylınkılıç ile 36 kişi SPK'ya muhalefet suçlamasıyla yargılanıyor. Sanıklar ve avukatları yaptıkları savunmada "yapılan haberlerin gazetecilik faaliyeti olduğunu" vurguladı.
Bloomberg muhabirleri Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç ile 36 diğer sanık hakkında Ağustos 2018’de yayımlanan bir haber nedeniyle Sermaye Piyasası Kanununa muhalefet suçundan açılan davanın ilk duruşması bugün İst. 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.
Duruşmada sanıkların kimlik tespitinin ardından savunmaları alındı. Davada yargılanan 38 sanıktan 17’si mahkemede hazır bulunuyor.
Bloomberg muhabirleri Fercan Yalınkılıç ve Kerim Karakaya’nın yanı sıra haberi sosyal medyada paylaştıkları için davada sanık sıfatıyla yargılanan gazeteciler Sedef Kabaş, Merdan Yanardağ, Orhan Kalkan, Mustafa Sönmez ve yayıncı Levent Çaşka da mahkemede hazır bulundu.
"İŞİMİZİ YAPTIK"
Savunma için söz hakkı alan Kerim Karakaya, "Bloomberg haber ajansı olarak ekonomi haberciliğiyle uğraşıyoruz. Suçlama konusu haberi yaptığımız 10 Ağustos 2018 günü döviz %20 yükselmişti. O gün yaşananları okuyucularımıza ileterek işimizi yaptık. Yaklaşık 15 yıldır ekonomi haberciliği yapıyorum. Ancak ilk kez hâkim karşısına çıkıyorum. Döviz kuru para piyasası aracıdır, sermaye piyasası aracı değildir. Dolayısıyla suçlamanın buradan kurulması yanlış" ifadelerini kullandı.
"HABERİ BDDK'DAN AÇIKLAMA GELİNCE YAPTIK"
Fercan Yalınkılıç ise savunmasında, "7 yıllık ekonomi gazetecisiyim. Haberlerimde gazetecilik etiğinden şaşmadım. Söz konusu haberi gözlemlerimize dayanarak ve banka yetkilileriyle konuşarak yaptık. BDDK’dan açıklama gelince karşı tarafın görüşünü haberleştirdik" dedi.
"DAVA KOMİK VE GAYRICİDDİ"
Daha sonra söz alan ve savunmasını yapan Merdan Yanardağ, "Söz konusu tweeti ben attım. Oradaki görüşlere katılıyorum. Gazeteci olarak anayasa ile güvence altına alınmış ifade ve basın özgürlüğümü kullanıyor, görevimi yapıyorum. Ekonomi piyasasındaki durumun sorumlusu olarak gazeteciler ve sıradan vatandaşlar yargılanıyor. Ekonomik krizin nedenlerini gizleme çabasında olan BDDK ve SPK hakkında suç duyurusunda bulunuyorum. Bu komik, gayriciddi davanın derhal düşürülmesini talep ediyorum." ifadelerini kullandı.
"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKIMI KULLANDIM"
Benzer ifadeleri kullanan Mustafa Sönmez de "Tweetler bana ait. İfade özgürlüğü hakkımı kullanıyorum, kullanmaya devam edeceğim. BDDK ve SPK araç olarak kullanılarak muhalif sesler korkutulup susturulmak istenmiştir. BDDK ve SPK hakkında suç duyurusunda bulunuyorum.Bu iddianame bir hukuk ayıbıdır. Bu dava ekonomik değil, politik bir davadır" dedi.
"BERAATİMİ TALEP EDİYORUM"
Son olarak konuşan Sedef Kabaş'ın savunması ise şöyle:
"25 yıllık medya ve habercilik tecrübesine sahibim. 2018 Ağustos ayında Türkiye’de ciddi bir kriz yaşanmıştır. Bu tür gelişmeler nerede olursa olsun haber değeri taşır. İddianamedeki tweetler güncel ve gerçek verilere dayanmaktadır. Piyasayı etkileyecek bir pozisyonum bulunmamaktadır. Tweetlerde yatırım tavsiyesi ve yönlendirme bulunmamaktadır. Gazeteci ve yurttaş olarak güncel konulara ilişkin eleştirilerimi dile getirdim. Eleştirilerim ifade özgürlüğü kapsamındadır. Beraatimi talep ediyorum."
Davaya birçok gazeteci tepki gösterirken bir tepki de AK Parti Milletvekili Mustafa Yeneroğlu'ndan geldi. Yeneroğlu, ekonomiye zarar veren şeylerden birinin de fikir özgürlüğünün ihlal edilmesi olduğunu vurguladı.