BirGün yazarıın hayali nasıl gerçek oldu?

Ümit Alan "Köşe Vuruşu" isimli köşesinde kendisinin de "basın kartlarının rengi değişsin" diye daha önceden bir yazı yazdığını, bu nedenle "gururlandığını" (!) yazdı

GAZETECİLER.COM - "Son dönemde demokrasi kültürü ülkemize her alanda derinden sirayet ettiği için zamanında zorbalık ve vesayet baskısıyla tek örnek çıkarılan basın kartlarının rengi ve tasarımı da tartışmaya açılmış.

Basın özgürlüğü için nihayet beklenen adım gelmiş. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BBYEGM), basın özgürlüğü konusundaki hassasiyetinden olacak bir Facebook sayfası açmış ve yeni basın kartı tasarımlarını gazetecilerin oylamasına açmış.

Yalnız siteye girmek için  gazeteci olduğunuzu kanıtlamaya lüzum yok. Elinizi kolunuzu sallayarak girebiliyorsunuz. Herhalde yurttaş gazeteciliğini desteklediklerini belirtmek için basın kartlarının tasarımını halka da açmışlar, iyi olmuş. Sarı basın kartı tasarımı için griye yakın renkli bir alternatif bile düşünülmüş yani o derece."

HAYALİM BİRAZ EKSİK DE OLSA HAYATA GEÇİYOR

Bu ironi dolu satırlar BirGün yazarı Ümit Alan'ın bugünkü köşesinden... Alan "Köşe Vuruşu" isimli köşesinde kendisinin de "basın kartlarının rengi değişsin" diye daha önceden bir yazı yazdığını, bu nedenle "gururlandığını" (!) yazdı. Ancak "hayalim biraz eksik hayata geçiyor"  dedikten sonra taleplerini şöyle yazdı:

KIRMIZI BASIN KARTI


Şimdi kırmızı filan deyince, kırmızı diplomatik pasaporttan ötürü heyecanlananlar olabilir. Onları hemen rahatlatayım. Bu kırmızı, futbol sahalardan âşina olduğumuz kırmızı. Yani AKP iktidarında mesleğini yapamaz hale düşürülen, kırmızı kart gören gazetecilerden söz ediyorum. İşten çıkarılan, yazılarına son verilen, ekranda artık göremediklerimizin tümü. Açıkçası BBYEGM böyle bir alternatif de sunmuş olsaydı çok şahane olurdu.

SİYAH BASIN KARTI

İşlerine son vermekten öte direk terörist ilan edilip tutuklanan gazetecilere dağıtılması gereken siyah basın kartlarına lafı getirmiş, KCK tutuklusu gazetecilerden bahsetmiştim. Barış süreci onların serbest kalmasını sağlar mı bilinmez ama nasılsa her dönem "terörist" ilan edilecek bir gazeteci grubu bulunur. BBYEGM'nin Facebook'taki o oylama sayfasına bir de bu grup için tasarım eklenirse fena olmaz aslında.

YEŞİL BASIN KARTI


Yeşilin trafikte "geç" anlamına gelmesi gibi olumlu çağrışımlarından olacak, hükümete yakın gazetecilere önerdiğim basın kartı rengiydi yeşil. Televizyon ekranlarının, gazetelerin baş köşelerinin onların trafiğine açılması için en güzel renkti netekim. Aslında AKP'nin logosundaki o tatlı sarıyı hesaba katmamışım. Geçen yıl yeşil olarak önerdiğim bu basın kartı alternatifini ampül sarısı olarak da ele alabilirim.

AKİL BASIN KARTI

Geçen yılki yazıya ek olarak bu yıl yepyeni bir kavram var hayatımızda. Şimdi bir de âkil gazetecilerimiz var. Onlar ki, halka barışı anlatmak için seçildiler. Aralarında Akit gazetesi yayın yönetmeni Hasan Karakaya gibi savaşın savaş zamanında savaşılan kesimle ilgili en bel altından haberleri yapanlar var, ama önemli olan gelinen nokta. Teknoloji artık gelişti. Örneğin artık ortama, sıcaklığa göre renk değiştiren bir kart yapmak pekâlâ mümkün. Değerli âkil gazetecilerimizi hem desteklemek, hem de farklılıklarına dikkat çekmek için renk değiştiren basın kartlarıyla taltif etmek gerekir.


"Oylamaya katılalım" diyen Ümit Alan'ın köşesinin tamamını okuyabilirsiniz.
Abdulkadir Selvi: İmamoğlu’nun diploması iptal edilir mi Hadi Özışk canlı yayında bombayı patlattı: İmamoğlu dosyası raftan hiç inmedi Ahmet Hakan: Erdoğan’ın hak ettiği bir övgü Ali Karahasanoğlu: Hastayım hakim bey, duruşmayı erteleyin CHP'de Özgür Özel'den üçlü görüşme çıkışı! Hadi Özışık'tan dikkat çeken açıklamalar Salih Tuna: Bu silaha yenildin mi kazanamazsın